Annons:
Nationalism

Englund & Myrstener: Vi borde inte fira nationaldagen – det är bara en uppvisning

Publicerad: 2017-06-13

Vi borde sluta fira nationaldagen, då inget gott har kommit ur nationalism eller patriotism. Inte heller kyrkan bör delta i hyllandet av nationalstaten om den ska undgå att utnyttjas av högerpopulistiska krafter.

11901 personer har röstat
Håller inte med Englund & Myrstener
4
Personer har svarat på artikeln

Den blågula flaggan smattrar i vinden, den högstämda musiken och sången fyller tv, radio och sociala medier tillsammans med bilderna på paraderande militärorkestrar och kungafamiljen. Flaggor delas ut, kungssång och nationalsång sjungs, kanske någon sommarpsalm… Allt andas det tidevarv då nationalromantiken formade bilderna av Sverige som nation med tillhörande patriotism.

Nationaldagen och dess firande är så här 12 år efter införandet som helgdag ett misslyckande, det är och förblir en konstruerad och pålagd uppvisning i något som borde tillhöra det förgångna. Nationalstaten är ett sätt att organisera och administrera men inget att vörda.

Inget gott har kommit ur nationalism och patriotism, snarare är de likt ett gift som sprider sig i människors sinne och ställer människor och länder mot varandra. I nationalismens och patriotismens namn har söner skickats ut i krig. Patriotismen har sin bakgrund i det patriarkala tänkande som hyllar traditionell manlighet såsom styrka, konkurrens, ojämlikhet och som reducerar män till soldater och kvinnor till barnaföderskor. Det säger sig självt att detta inte skapar goda förutsättningar för en värld utan gränser.

Annons:

Vi måste väl få lov att vara stolta och tycka om vårt land? Visst får vi det! Det kan vi visa på många sätt genom att bidra till det gemensammas bästa, använda oss av vår rösträtt, demonstrera och manifestera, ta ut pappaledighet, njuta av grönskande parker och natur.

Kristen tro och kyrka kan vara en motkraft om vi en gång för alla gör upp med den unkna nationalism och patriotism som så ofta knyts till kyrkan. Alltför ofta har kyrkan blivit synonym med det svenska. Därför borde kyrkan avstå från att fira så kallade nationaldagsgudstjänster eller delta i andra evenemang av nationaldagskaraktär.

Det är ingen slump att Sverigedemokraterna mobiliserar inför det kommande kyrkovalet, de vet hur kyrkan har använts genom historien och hur den kan användas för att befästa en politisk ideologi som gör skillnad på människor på grund av av hudfärg, kön, sexuell läggning och klass.

Kristen tro är långt mer radikal än vi ibland vågar erkänna! I bibelordet ”Alla är vi ett i Kristus”, sveps nationalism och patriotism undan och ersätts med internationalism och solidaritet som överskrider de skillnader vi själva skapat.

Repliker:

Thomas Persson: Vill vi ha en förankrad nationaldag får vi skapa den själva

Roland Karlsson: Religion och nationalism är som syskon

Emilsson & Kronlid (SD): Nationen och kyrkan går hand i hand

Om skribenten
author
Englund & Myrstener Texten är skriven av Peter Englund och Helena Myrstener, präster i Malmö pastorat.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Vi borde sluta fira nationaldagen, då inget gott har kommit ur nationalism eller patriotism. Inte heller kyrkan bör delta i hyllandet av nationalstaten om den ska undgå att utnyttjas av högerpopulistiska krafter.

Summering
Nationalism

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.