Annons:
Sjukpenning

Wille Warnander: Varför sparkar samhället på en hjärnskadad människa?

Publicerad: 2017-06-14

Försäkringskassan verkar utgå från att alla fuskar – och hindrar därmed människor från att få ersättning. Strategin går ut på att trötta ut oss som är sjuka för att vi ska ge upp kampen om det vi har rätt till.

6451 personer har röstat
Håller med Wille Warnander
0
Personer har svarat på artikeln

Som ung företagare jobbade jag hårt, ambitiöst och långa dagar. När jag som 35-åring, 2011, besökte min mor i Växjö gav kroppen oväntat upp. Vänster kroppshalva slutade fungera motoriskt, talet blev sluddrigt. Smak, syn och balans blev sämre och sämre för var minut som gick. Allt snurrade, känseln började försvinna från min högra kroppshalva och trots att akutläkaren påstod att jag bara drabbats av migrän förstod jag att situationen var betydligt allvarligare än så.

Jag var ung, stark, fysiskt i topptrim, högutbildad, ambitiös och odödlig, men livet plockade brutalt ned mig på jorden och skänkte mig erfarenheten att drabbas av ett antal blodproppar i hjärnan. Välkomnandet till ett liv efter STROKE var kallt, hårt och brutalt.

En lång rehabilitering väntade de följande fem åren. En rehabilitering som, vad jag förstår i dag, inte kommer vara över förrän jag dragit mitt sista andetag. Som så många andra stroke-patienter har jag kvar ett antal mindre funktionsnedsättningar efter den hjärnskada jag ådrog mig hösten 2011. Hjärntröttheten är dock det svåraste och något jag kommer bära med mig resten av mitt liv. Min totala ork motsvarar i dag 20-30% av vad den brukade vara.

Annons:

Jag har varit sjukskriven oavbrutet sedan min stroke inträffade 2011. Efter många års kamp orkar jag nu jobba 50 procent. Utöver den tid jag jobbar orkar jag inte göra mycket annat.

Sju läkare varav flera specialister på hjärnskador har fastslagit att jag har en funktionsnedsättning till följd av min stroke. Förvaltningsrätten har i en dom från 2016 konstaterat att min arbetsförmåga är nedsatt med 50 procent. Trots detta har jag gått helt utan ersättning sedan september 2015.

Tre gånger har Försäkringskassan, i strid med gällande rättspraxis, avslagit mina ansökningar om sjukpenning och nyligen avslog man också min ansökan om sjukersättning på en grund som aldrig kommer hålla i rätten. Jag sökte 50% ersättning men fick avslag för 75% ersättning vilket jag aldrig ens ansökt om och helt riktigt inte är berättigad till…ny överprövning och överklagan till förvaltningsdomstolen. Jag har sju läkare och förvaltningsrätten på min sida men Försäkringskassan och Svenska staten i andra ringhörnan. Det första ärendet har jag vunnit i förvaltningsrätten vilket indikerar att jag därmed kommer vinna samtliga framtida fall då de alla är identiska med det första; exakt samma anspråk och grund.

Jag är i dag 41 år och har många år kvar som skattebetalare. Jag ser en ljus framtid för mig som entreprenör, arbetsgivare och bidragsgivare till vårt gemensamma samhällsbygge men när staten gång på gång spottar på mina försök att komma tillbaka kan jag inte låta bli att fråga mig:

Vart skall jag vända mig när staten faktiskt inte lever upp till det löfte jag givits? Var är de sociala skyddsnäten? Vill vi ha ett samhälle där man alltid utgår ifrån att sjuka människor är fuskare som ljuger och hittar på osanningar? Ska vi verkligen behandla andra så illa?

Var gång jag gör en ansökan, begäran om överprövning eller överklagan till förvaltningsdomstolen kallas jurister, läkare och specialister in för att finna ett skäl till avslag och motbevisa det som är sanning för mig, mina läkare och Sveriges förvaltningsdomstol. Jag har hittills inte mött ett skäl till avslag som kommer hålla i domstol, men taktiken är att försöka få oss patienter att känna stor hopplöshet och till slut ge upp kampen om vår rätt.

Jag har fyra pågående ansökningar med omprövningar och överklaganden till förvaltningsdomstolen igång just nu. Varje ansökan tar drygt ett år. Mitt ersättningskrav uppgår till knappt 200.000 kronor. Kostnaden för staten? Hissnande.

Om skribenten
author
Wille Warnander Entreprenör och samhällsdebattör.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Försäkringskassan verkar utgå från att alla fuskar – och hindrar därmed människor från att få ersättning. Strategin går ut på att trötta ut oss som är sjuka för att vi ska ge upp kampen om det vi har rätt till.

Summering
Sjukpenning

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.