Annons:
Skolan

Elisabet Teghult: Vårdnadshavare, se till att underlätta ditt barns skolgång

Publicerad: 2017-05-08

För att vi i skolan ska lyckas med ditt barns utbildning måste du som vårdnadshavare hjälpa till. Se till att barnet sover och kommer i tid, ta del av information som skickas ut, hota inte personalen – och kom ihåg att skolan i dag inte är som den du gick i.

5521 personer har röstat
Håller med Elisabet Teghult
4
Personer har svarat på artikeln

Kära vårdnadshavare, du är mycket viktig för ditt barn och det är ditt livs viktigaste uppgift att vara förälder. Här är tio goda råd för att underlätta ditt barns skolgång:

• 1. Se till att ditt barn lägger sig i tid och att eventuella digitala redskap är nedsläckta för natten. Det går inte att lära sig nya saker om ditt barn kommer trött till skolan. Du kan med fördel dra ut kontakten till routern innan du går och lägger dig om du vill vara helt säker på att ditt barn ska få erforderlig nattsömn.

• 2. Det är du som vårdnadshavare som är ansvarig för att ditt barn kommer till skolan. Skolan har ingen möjlighet att skicka hem lärarpersonal för att hämta ditt barn. Lärarna har undervisning.

• 3. Om ditt barn är sjukt, tänk på att sjukanmäla barnet till skolan. Många skolor har digitala system, så att det ska vara enkelt för dig som vårdnadshavare att sjukanmäla. När lektionerna har börjat på morgonen kan det vara svårt för undervisande lärare att hinna ringa och söka er på jobbet eller i hemmet för att höra var ditt barn är.

Annons:

• 4. Skolans kursplaner är mycket mer komplexa än när du själv gick i skolan, därför går det inte att jämföra din skolgång med ditt barns skolgång och eventuella betyg. Om ditt barn är frånvarande från den obligatoriska undervisningen så räcker det inte med att delta på någon enstaka lektion för att få ett betyg. Du som vårdnadshavare kan ha en uppfattning om ditt barns förmågor, men det är läraren som är specialutbildad på undervisning och barns utveckling som ska bedöma förmågor. Det räcker inte att du som vårdnadshavare säger att ditt barn är duktigt på att pyssla för att barnet ska få ett slutbetyg i åk 9 i slöjd.

• 5. Skolan skickar ut mycket information till dig som vårdnadshavare om till exempel betyg, bedömning, läxor och prov. Skapa en rutin där du som vårdnadshavare läser och tar del av den viktiga information som ges. Det är inte så roligt för den elev vars vårdnadshavare inte har läst informationen från skolan om att det är studiedag och kommer ensamt till skolan. Tänk på att din tonåring behöver dig precis lika mycket som när hen var liten, fast på ett annat sätt. Intressera dig för prov och läxor, fråga ditt barn om skolan. Gymnasieskolorna har ofta öppet hus och/eller stora informationskvällar. Håll dig uppdaterad, mycket har ändrats sedan du själv gick på gymnasiet.

• 6. För att ditt barn ska vara behörigt att söka ett nationellt program på gymnasiet, så måste hen vara godkänd i svenska, engelska och matematik samt minst fem ämnen till om det är ett yrkesförberedande program, åtta ämnen om det är ett studieförberedande program.

• 7. Du är en viktig förebild för ditt barn och ditt barn känner stor tillhörighet till dig. Tänk därför på att alltid tala väl om skolan och skolans personal. Ditt barn gör som du gör.

• 8. Be att få boka ett möte med skolans personal om du är orolig eller har frågor kring ditt barns skolgång. Under dagtid har lärarna lektioner och kan inte träffa vårdnadshavare under pågående lektioner. Det är samma rutin som när du ska besiktiga bilen eller gå till vårdcentralen, man bokar en tid så att alla kan förbereda sig.

• 9. Skolans personal arbetar inte under hot. Att hota personalen med polisanmälningar, JO eller skolinspektionen är ingen bra väg till  samarbete. Om du har synpunkter eller frågor, mejla oss och be att få bli uppringd. Att skriva långa mejl utan styckeindelning med en text i versaler efter klockan 23 på kvällen är sällan en bra idé. Alla är lite trötta vid den tiden och borde istället se till att få en god natts sömn för att kunna tänka klart och konstruktivt dagen efter. Skolans personal skickar inte mejl till er där det står att ”det är bäst för dig att du infinner dig klockan 8.00…”, ”jag tar med min advokat till skolan…”. Det skulle ju bli oerhört märkligt om personalen hade med sig advokater eller stod och skrek okvädesord till er när ni kom till skolan.

• 10. Skolans personal är specialtränad för att arbeta med barn. Vårt uppdrag är att stödja barns utveckling mot kunskapskraven i läroplanen. Lyssna på ditt barns lärare och ta till dig av de råd som du får. Det kommer att hjälpa ditt barn.

Om skribenten
author
Elisabet Teghult Legitimerad SO-lärare och rektor Varlaskolan, Kungsbacka kommun.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

För att vi i skolan ska lyckas med ditt barns utbildning måste du som vårdnadshavare hjälpa till. Se till att barnet sover och kommer i tid, ta del av information som skickas ut, hota inte personalen – och kom ihåg att skolan i dag inte är som den du gick i.

Summering
Skolan

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.