Annons:
Riksdagsvalet

Gunnar Zetherström: Demokrati som utestänger valda partier är ingen riktig demokrati

Publicerad: 2018-08-10

När man vill utestänga demokratiskt valda partier i Sveriges riksdag, samtidigt som man utger sig för att värna demokratin, går det inte ihop. Hat är en drivkraft som kan orsaka dylika tankevurpor. Låt demokratiska spelregler gälla. Att ändra dem för att politikens utveckling inte går ens väg är att förakta demokratin.

Svar till Thomas Alm

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Riksdagsvalet". Till huvudinlägget

När vi närmar oss valet tycks fördämningarna släppa när det gäller hets mot Sverigedemokraterna och de människor som sympatiserar med partiet. Det går inte en dag utan insinuanta, hätska och hatiska utfall mot SD i medierna i likhet Thomas Alms inlägg som förespråkar en högst hemsnickrad och udda demokratisyn.

Framför allt handlar det om att smutskasta och anklaga ett demokratiskt valt riksdagsparti och vanliga människor för någon sorts fascistiska och odemokratiska preferenser. Det samfällda drevet mot ett demokratiskt valt parti är djupt beklagligt, illavarslande och bådar inte gott för svensk demokratiutveckling, särskilt inte då de värsta utfallen kommer från håll som säger sig vara frihetliga liberala demokrativänner.

SD har ett tydligt politiskt program och som i vissa avseenden kontrasterar starkt mot en del andra partier. Så ska det vara i en demokrati.

Annons:

SD har varit sin sakpolitiska profil trogen. Senare tid har andra partier närmat sig SD:s hållning. Man kan fråga sig varför? Det främsta skälet torde vara att man förstår att det är SD:s politik som fler och fler i ett demokratiskt samhälle vill se förverkligad. Motbjudande tycker somliga, helt enligt demokratins spelregler tycker andra.

Det dessa efterföljande partier ägnar sig åt är populism i ordets rätta mening. Det är i totalitära stater som Thomas Alms tankegods återfinns, inte i sanna demokratier.

Oavsett partisympatier bör tonläget komma ner. I Sverige bör det demokratiska samtalet prägla tiden fram till valet. Den 9 september är det det svenska folket som äger det avgörandet. Min förhoppning är att vi kan upprätthålla ett anständigt förhållningssätt. Det vore värdigt vår demokrati.

Om skribenten
author
Gunnar Zetherström Åkersberga.
Summering
Riksdagsvalet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.