Annons:
Paketuthämtning

Viktor Stenman: Postens agerande logiskt

Publicerad: 2015-12-03

ID-kapningar ökar lavinartat och identitetshandlingar används extremt lättvindigt. Förfalskade och stulna id-handlingar finns i omlopp. Postombudens hårklyveri borde istället berömmas.

Svar till Pelle Forsberg

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Paketuthämtning". Till huvudinlägget

6378 personer har röstat
Håller med Pelle Forsberg

Till en början vill jag börja med att gratulera Pelle. Pelle är förmodligen en av de svenskar som ännu inte har utsatts för en så kallad ID-kapning.

En ID-kapning går till som så att jag tar ett personnummer från en person utan betalningsanmärkningar och använder när jag handlar produkter på webbshoppar. Ofta skickas fakturan via e-post, och då använder bedragaren naturligtvis en tillfällig adress som man stänger i samma ögonblick bedrägeriet är genomfört. Leveransaviseringen från Posten kan man se till att få skickad till sin mobiltelefon, och självklart använder bedragaren då ett kontantkort som man slänger efter genomfört brott. Vissa leveransmetoder kräver inte ens en ID-kontroll när man hämtar ut paketet, så bedragaren kan med enbart aviseringen som hjälp hämta ut paketet. Brottsoffret får inte reda på något förrän några veckor senare när det dyker upp en påminnelseavi i den fysiska brevlådan.

Dessa bedrägerier blir allt vanligare. även falska och stulna id-handlingar används i allt större omfattning för att lura privatpersoner och företag på mångmiljonbelopp. Internethandeln ligger hopplöst långt efter. Exempelvis borde samtliga former av kreditansökningar över internet vara omöjligt, även om detta skulle slå undan benen för företag som exempelvis Klarna och Upplysningscentralen. Ens egen kreditinformation borde i lagbok vara betydligt svårare att komma åt, allt som behövs i dag är ett telefonsamtal. Enda chansen att dölja sig är att redan vara utsatt för id-kapning och det är naturligtvis helt vansinnigt att man personligen inte kan jobba proaktivt. Istället säljs diverse upplysningstjänster där man mot en månadspremie får direkt reda på om det handlas på kredit i ens eget namn. Det är alltså ingen proaktiv tjänst, bara en realtidsupplysning om att man utsätts för brott.

Annons:

Att förvägra Pelle att hämta sitt paket när han via folkbokföringen heter Pär kan tyckas som en petitess. Pelle är trots allt inte samma namn som Pär. I så fall kanske Petrus är samma namn som Pär och vice verse. Personligen blir jag glad över att det finns postombud som faktiskt bryr sig om att verkligen studera en legitimation. Visst kan avgiften Pelle fick betala vara hög, och här finns det säkert utrymme för förbättring. Men grundtanken, att ombuden verkligen kollar legitimationerna, är mycket positivt och borde tvärtom berömmas.

Om skribenten
author
Viktor Stenman Jag är en person som försöker tänka utifrån andra centra än reptilhjärnan i alla former av politiska frågor. Det finns inga enkla svar på något egentligen.
Summering
Paketuthämtning

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.