Annons:
Public service

Carl-Christian Frunck: Resultatet av SVT:s nya morgonsatsning är nedslående

Publicerad: 2017-09-12

Sveriges Television har bränt av miljontals licenspengar för en ny satsning på morgon-TV. Resultatet: ett rörigt, stressigt program med en alltför kommersiell interiör i tv-studion.

Jag kan förstå att SVT ville göra något åt sina morgonsändningar efter 24 år. Gomorron Sverige hade strax under 200.000 tittare medan TV4:s Nyhetsmorgon har en bra bit över. SVT har varit lite sådär lagom Public Service-strikt och präktigt jämfört med Nyhetsmorgon i TV4 som har lite mer “hemtrevnad” i sitt program, det är nästan som att få komma hem till programledarnas kök på morgnarna.

Utgångspunkten för SVT:s nya morgonsändningar, enligt programdirektören Jan Helin, har varit att se morgonen som starten på SVT:s nyhetsdygn och bygga ett helt nytt, nyhetsfokuserat morgonprogram som kontrasterar mot TV4. I nästan ett helt år har medarbetarna i SVT-huset tänkt hur det nya morgonprogrammet ska vara, och samtidigt har man bekostat en svindyr TV-studio.

Men resultatet är nedslående, för programmet i sig är dåligt. Rörig bakgrund i studion med en massa tv-skärmar som flashar i kulisserna ger, liksom programledarna, ett för stressigt och amatörmässigt intryck. Morgonstudions utseende är också för kommersiellt, och interiören är snodd rakt av från konkurrenten Aftonbladet och deras morgon-TV sändning.

Annons:

Varför måste morgonsändningarna alltid utgå från Stockholm? Jag tycker att SVT kan utgå från TV-husen i Göteborg och Umeå varannan vecka och nyheterna, sporten, vädret och kulturen ska vara i Stockholm. Dels för att värna den regionala prägeln. Men även också decentralisera SVT:s nyheter, eftersom jag tycker att det är alldeles för mycket stockholmsfixering. De regionala regionala/lokala program som finns varje morgon bör också förlängas, i dag är det endast 5×3 minuters lokala sändningar i SVT efter riksnyheterna, vilket jag tycker är på tok för lite för att vara ett Public Service bolag. Folk vill veta vad som händer ute i landet direkt på morgonen och inte i inspelade versioner som det alltid förekommer ute i distrikten.
Det ska inte vara amatörmässigt, stressigt och rörigt tempo i programmet, utan det ska vara ett trevlig sällskap att vakna till i TV-rutan på morgnarna.

Och till sist: Återinför mångfald bland programledarna. Då visar SVT att de är något annat en de kommersiella aktörerna, där det endast är unga människor som leder TV-program.

Jag rädd för att SVT inte kommer får fler tittarsiffror för det nya morgonprogrammet – flertalet kommer istället att välja Nyhetsmorgon i TV4, trots att det är tjatigt med all denna matlagning och lottskrapet som återkommer varje morgon. Men en majoritet av Sveriges befolkning vill uppenbarligen ha jippon och tingeltangel-TV på morgnarna istället för seriös journalistik och avslöjande reportage.

Om skribenten
author
Carl-Christian Frunck En 24-årig stockholms studerande som är intresserad av den lokala journalistiken och som jag anser borde utvecklas och inte avvecklas för all framtid.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Sveriges Television har bränt av miljontals licenspengar för en ny satsning på morgon-TV. Resultatet: ett rörigt, stressigt program med en alltför kommersiell interiör i tv-studion.

eller
Summering
Public service

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.