Annons:
Psykofarmaka

Carl Astner: Antidepressiva/psykofarmaka fyller en god funktion

Publicerad: 2017-01-11

Vill bara slå ett slag för den goda positiva effekten av antidepressiva samt hur många människor som blir hjälpta av dessa preparat. Finns alltid undantag givetvis, men nu talar jag om den stora massan.

Svar till Malin Rutberg

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Psykofarmaka". Till huvudinlägget

Spännande det som Malin Rutberg skriver, för det stämmer på alla plan. Jag har själv aldrig ätit antidepressiva, eller annan typ av psykofarmaka. I min vardag träffar jag dock patienter nästan dagligen som tar antidepressiva och som mår otroligt mycket bättre av dem. Jag träffar också en hel del som behöver denna typ av medicin för de mår så pass dåligt, så dåligt att vi  inte kan behandla dem framgångsrikt med KBT/psykodynamik, yoga eller mindfulness.

Dock förekommer det fortfarande mycket stigma kring denna typ av behandling fastän den är så frekvent förekommande. Som du skriver Malin, och som jag säger till mina patienter, att skulle de ha högt blodtryck så skulle ingen tveka en sekund att ta blodtrycksmedicin. Fastän de inte känner av högt blodtryck så tvekar de inte. Mår en människa psykiskt dåligt, till exmepel av svår depression med ångest så är det ofta ett jättestort hinder att pröva antidepressiva för då är de ju ”psykiskt sjuka på riktigt” och ”vad skall omgivningen tro”. Jag förklarar för dem är att antidepressiva tex SSRI-gruppen (den absolut vanligaste förskrivna) är en av de smartaste medicinska uppfinningar i modern tid enl mig. De hjälper så otroligt många personer att bli normalfungerande, inte lyckliga, till kostnaden av väldigt få biverkningar (generellt sett). Vill man bli lycklig av ett piller så får man besöka den lokala knarklangaren…

Annons:

Stå på dig Malin! Ta dina piller, må bra, var “normalfungerande” och bli lycklig av livet självt.

Om skribenten
author
Carl Astner Carl Astner Specialistläkare i allmänmedicin Stockholm
Summering
Psykofarmaka

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.