Annons:
Arbetsmiljö

Rebecca Watts: Man ska inte behöva förlora sig själv för jobbets skull

Publicerad: 2017-04-12

Jobbet ska inte behöva genomsyra och styra allt i våra liv. Vi behöver arbetsplatser som är vänligare, så att personalen slipper bita ihop och acceptera orimliga arbetssituationer.

3941 personer har röstat
Håller med Rebecca Watts
4
Personer har svarat på artikeln

Arbetsgivare i Sverige verkar inte se personalens hälsa som en prioritering. Hade fler sett människors välmående som en investering hade de kapitalistiska krafterna varit svagare och den allmänna hälsan bättre.

Jag blir förtvivlad när jag tänker alla på otrevliga, obekväma, orimliga arbetsplatser och situationer arbetstagare förväntats förhålla sig till bara för att vi lever under en extrem bita-ihop-på-jobbet-norm som säger att man aldrig får ge upp. Att inte orka jobba, stå upp för sig själv, framföra kritik när något känns orättvist eller till och med göra något så drastiskt som att säga upp sig är att vara svag och misslyckad enligt samhället.

Anställda och arbetsgivare skjuter sig själva i foten när den öppna och välkomnande dialogen inte finns. Det finns självfallet stunder då man måste bita ihop – men att tvingas välja bort lunchraster, relationer och drömmar ger ingen livskvalité eller mening. Det känns som att man i dagens samhälle måste bli personifierad med sitt jobb för att klara av det. Men man ska inte vara tvungen att förlora sig själv för att orka eller hinna med att jobba.

Annons:

Livspusslet i det moderna samhället kommer nog alltid att vara den största utmaningen i människolivet att ta sig an – men jobbet ska inte behöva genomsyra eller styra allt i ens liv. Det finns en gräns på hur man kan och bör bita ihop. Vi måste börja tala klarspråk om våra jobbsituationer!

Att tvingas sjukskriva sig kan vara den sista utvägen för att orka leva vidare och pussla ihop sig själv till en fungerande människa igen. En sjukskrivning i sig är utmanande då man spenderar mycket tid ensam och utan sammanhang. Säg mig, vilken människa mår bättre av att göra ingenting och inte ha kollegor, rutiner eller det viktigaste ett jobb ger en – känslan av att känna sig behövd?

Med arbetsplatser som bryr sig om personalen, där man slipper bita ihop och bara jobba på, skulle många fler trivas och hitta sin plats på arbetsmarknaden. Jag tror att alla jobb och alla arbetsplatser kan vara uthärdliga ifall man känner sig viktig och blir sedd och hörd.

Om skribenten
author
Rebecca Watts Medveten, insiktsfull och viljestark kvinna på 20 år som jobbar på kafé. Börjar ingen dag utan kaffe och tycker om att ta det lugnt på ledig tid.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Jobbet ska inte behöva genomsyra och styra allt i våra liv. Vi behöver arbetsplatser som är vänligare, så att personalen slipper bita ihop och acceptera orimliga arbetssituationer.

Summering
Arbetsmiljö

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.