Annons:
SL-hallen

Bordtennisklubb: Landstinget verkar inte förstå idrottens betydelse

Publicerad: 2016-06-13

Stockholms läns landsting vill att Spårvägsmuseet ska flytta in i SL-hallen. Detta betyder att de 600 ungdomar som i dag utnyttjar hallen inte längre har någonstans att träna. Landstinget verkar se den organiserade idrotten som oviktig.

1164 personer har röstat
Håller med Bordtennisklubb
1
Person har svarat på artikeln

På Tellusborgsvägen i Stockholms södra närförorter bedriver Spårvägens BTK sin kärnverksamhet i SL-hallen, vilken ägs av Stockholms Läns Landsting (SLL). Här har unga och gamla spelare på alla olika nivåer tränat bordtennis i över 40 år. I den här hallen har vi sett unga talanger såsom Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren träna för att senare kunna erövra alla sina VM och EM titlar.

I dag är SL-hallen centrum för 600 ungdomars bordtennisspel, men också för flera pensionärsorganisationer som driver sin verksamhet runt bordtennis. Tillsammans med hallens innebandyspelare och judoutövare bidrar bordtennisspelarna till de 300.000 besök hallen har varje år.

Men sommaren 2017 kan det ta slut. SLL har föreslagit att Spårvägsmuseet då skall flytta in i lokalen, och att alla idrottsutövare får flytta någon annanstans. SLL skjuter ifrån sig ansvaret. Med den hallbrist som råder i Stockholm är det som att slänga ut någon för att hitta en sovplats på gatan.

Annons:

I dag har vi lägsta antal idrottstimmar i skolan på över 50 år. Forskning visar att regelbundet motionerande bland annat minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar och för åldersdiabetes. Att i den kontexten minska på efterfrågad hallyta, och vingklippa en fungerande motionsverksamhet bidrar inte till att förbättra folkhälsan.

Lägg därtill att hallen fyller en viktig funktion för Stockholmarnas fritid. När kommunerna i landet drar ner på fritidsgårdar och racketsportsanläggninar, och snart sagt ingen sport i Stockholm har nog med anläggningar, behöver vi inte avveckla en fungerande multisportsanläggning. Försvinner SL-hallen så försvinner alltså 300.000 motionstillfällen ifrån Stockholm och ett budskap går ut om att den organiserade idrotten nog ändå inte är så viktig.

Men det handlar inte bara om SL-hallen – utan också om sporten bordtennis, en av världens största sporter. Sverige har en fantastisk tradition i den, med flera världsmästare och även världens bästa spelare genom tiderna i Jan-Ove Waldner. I dag är Spårvägens BTK den största bordtennisklubben i Sverige. På de stora nationella mästerskapen är ungefär 10% av deltagarna ifrån Spårvägen, klubben står på något sätt bakom tre av de 16 lagen i de högsta serierna i Sverige, och det är också Spårvägens BTK som leder medaljligan på alla junior- och ungdomsmästerskap i Sverige. Att avveckla eller kraftigt banta Spårvägens BTK:s verksamhet skulle få kraftigt negativa konsekvenser inte bara för ungdomarna som tränar i SL-hallen, utan också för svensk bordtennis som helhet.

Den 23:e augusti kommer Trafiknämnden fatta beslut i det här ärendet. Vi tycker att det är märkligt att den politiska beslutsnivån som säger sig ta ett stort socialt ansvar och tillhandahålla hälso- och sjukvård ändå inte verkar förstå att idrott spelar en avgörande roll för hälsan.

Om skribenten
author
Bordtennisklubb Inlägget är skrivet av Mikael Appelgren, tränare i Spårvägen BTK med världs- och europatitlar och Anders Bölenius, ordförande, samt styrelseledamöterna Åke Lind och Maria Götherström i Spårvägens BTK.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Stockholms läns landsting vill att Spårvägsmuseet ska flytta in i SL-hallen. Detta betyder att de 600 ungdomar som i dag utnyttjar hallen inte längre har någonstans att träna. Landstinget verkar se den organiserade idrotten som oviktig.

Summering
SL-hallen

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.