Annons:
Tro

Anna Schvili: Jag är muslim – inget monster

Publicerad: 2017-04-18

Muslimer stödjer inte terrorismen. Det terroristerna gör i islams namn är inget vi står bakom. Som muslimsk kvinna önskar jag att alla ska förstå detta, och sluta att vara rädda för oss.

6255 personer har röstat
Håller inte med Anna Schvili
2
Personer har svarat på artikeln

När vi läste om Wallraff på gymnasiet, visste jag det – jag skulle bli journalist! Wallraff var en tysk man som på sin tid avslöjade de invandrade turkarnas usla arbetsförhållande i tyska fabriker. Han gjorde detta genom att ”klä ut sig” och uppge sig vara turk, jobbade och behandlades som en sådan under en tid, för att sen komma ut i medierna och avslöja den bistra verkligheten med text och bild. Så ville jag också göra med all världens orättvisor – avslöja och sätta stopp för dem!

Min Wallraff-dröm var väl ändå lite mindre naiv, än den jag hade som 10-åring, efter att ha lärt mig om Saddam Hussein som bodde i långtbortistan och hade massa hemskheter för sig. Ett brev skulle jag skriva till honom och förklara för honom att han gjorde fel mot sitt folk och måste sluta. Såklart han skulle sluta om någon bara förklarade för honom, var min verklighetsuppfattning.

Det föll sig så att jag genom en klasskompis i gymnasiet kom i kontakt med islam. Min kompis hade slöja och under rasterna brukade hon gå in i ett rum och be. Bönen kände jag igen från hur det hade beskrivits i bibeln att Jesus och profeterna bad – de föll ner på ansiktet inför sin Gud. Hennes slöja och integriteten som fanns i den tilltalade mig också. Jag läste på och blev snart muslim själv.

Annons:

Femton år senare av nästan dagligt studerande av religionen finns det fortfarande inget i den av det som vissa galningar gör i religionens namn. Femton år senare känner jag många muslimer och jag känner INGEN som stödjer terrorism. Jag känner INGEN som inte hatar och mår illa av terrorism. Men det spelar ingen roll. För jag går ju där i min långa bruna slöja och ingen kommer lyssna på mig. Människor lyssnade på Wallraff för att han sen tog av sig turkförklädnaden och berättade vad han hade att säga som tysk man.

Efter vad som hände på Drottninggatan i Stockholm sitter inte folk omkring mig i tunnelbanan försjunkna i sina mobiler som vanligt. De glor på mig. Vissa med förfäran. Andra med undran i blicken. ”Är hon också en sån?” ”Stödjer hon sånt?” ”Har hon något i väskan?”

Jag är inget monster. Aldrig vill jag skada någon. Jag önskar att jag skulle kunna få människor att förstå det.

Om skribenten
author
Anna Schvili Ny i storstan

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Muslimer stödjer inte terrorismen. Det terroristerna gör i islams namn är inget vi står bakom. Som muslimsk kvinna önskar jag att alla ska förstå detta, och sluta att vara rädda för oss.

Summering
Tro

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.