Annons:
Motivation

Paula Jacobsson: Ingen blir motiverad av att behöva oroa sig för sin ekonomi

Publicerad: 2017-04-21

Många ivrare för att behålla fattigdom, utanförskap och elände menar att om alla har det bra stannar landet. Det stämmer inte.

1292 personer har röstat
Håller med Paula Jacobsson
0
Personer har svarat på artikeln

Vissa tror på fullt allvar att om människor har det bra, det vill säga har mat för dagen, tak över huvudet, till och med pengar som räcker till en och annan lyxvara, förlorar viljan att vara aktiv. Förlorar viljan att bidra, förlorar viljan att överhuvudet taget engagera sig i samhället. Med samma logik undrar man då hur de som har ett överflöd bidrar till samhället och varför de har motivationen kvar?

Men vad skulle egentligen hända om alla hade det bra? Om det inte fanns en enorm grupp som varje dag oroar sig för sin egen och familjens överlevnad. Vad skulle hända med denna grupp? Skulle de bidra mindre eller mer?

En människa som mår bra, som inte konstant är rädd och oroad har tillgång till sin kreativitet. En människa som mår bra är vänligare, har mer kraft över till medmänsklighet och gemensamma mål. Det säger sig själv. I överlevnadsmode har vi bara en sak för ögonen – den egna överlevnaden. Det utgör inte en grogrund för trygghet, för välvilja eller harmoni.

Annons:

Nöden är inte kreativitetens moder, om den inte enbart handlar om en ögonblicklig nöd, en nöd som varar en mycket begränsad tid. Som till exempel om du ramlar ner i ett hål och behöver lösa situationen snabbt. Då kan kreativiteten blixtra till, kan, men det är inte säkert – alls.  Men om du lämnas i det här hålet utan möjlighet att ta dig upp, dag ut och dag in, år ut och år in dör kreativiteten, dör motivationen, dör livsviljan.

De allra flesta politiska system utgår från just denna idé – att pengar är vår enda motivationskraft som människor. De bortser helt från motivationskrafter som gemenskap, lojalitet, stoltheten över att uträtta något, viljan att förbättra och förändra. Om motivationskraften enbart handlade om pengar, vem skulle skaffa barn? Vem skulle skaffa hund? Vem skulle ens vilja ha en trädgård?

Det är en grav okunskap om människan som är i botten av dessa idéer. Ja, samhället har gjort oss motiverade att skaffa pengar, men det är inte en naturlag, en sanning att vi är det av födsel och instinkt.

Det är enbart när vi står inför en gemensam fara som vi förväntas ta fram dessa andra motivationsfaktorer ur garderoben och använda dem för “samhällets bästa”. Då, bara då det kan tjäna dem själva, välkomnar våra politiker vår inneboende kraft att värna, hjälpa varandra och agera mänskligt.

Ett samhälle där majoriteten har det bra, innebär inte absolut rättvisa – för det finns inte absolut rättvisa. Men det skulle frigöra en enorm kreativ och välvillig kraft. En kraft som inte finns tillgänglig hos utmattade och livrädda människor.

En människa som känner sig trygg och mår bra förlorar inte intiativkraft, snarare tvärtom. Det är när vi har kraft över, när vi har pengar över, när vi har tid över som vi uträttar stordåd. Vi uppfinner, vi hittar nya lösningar, vi förbättrar, vi ser varandra och expanderar.
Vad händer i ett samhälle där alla har det bra? Svaret är enkelt: Alla har det bra.

Om skribenten
author
Paula Jacobsson Skribent & författare.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Många ivrare för att behålla fattigdom, utanförskap och elände menar att om alla har det bra stannar landet. Det stämmer inte.

Summering
Motivation

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.