Annons:
Cancervård

Erik Bjurström: Vården får inte bli ett lotteri

Publicerad: 2016-12-22

Jag berättar om hur jag råkade ut för samm sak som Stefan fast tvärtom. Jag godtog inte ett positivt beslut. Det räddade min sons liv. Vi patienter måste ha modet att ifrågasätta livsagörande information.

Svar till STEFAN MOLANDER

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Cancervård". Till huvudinlägget

Nej, Stefan Molander, som du redan tycks ha förstått, eftersom du själv agerat för att kontrollera din behandling , så fattas besluten inte av system utan av människor med alla möjliga bakomliggande bevekelsegrunder för sina beslut.  I ditt fall valde läkaren att besluta att du var dödsdömd och ge dig sitt utlåtande innan alla fakta fanns tillgängliga som utlåtandet från patologen om dina prover från operationen.

Här ett exempel på det motsatta skeendet: Min son Johan hade fått diagnosen malign hudcancer i halsen och tumören togs  bort. Han fick sedan det vanliga beskedet att man nu avvaktade uppföljningskontrollerna. Men vi, hans föräldrar, kastade oss över internet och fick veta att i det läget måste man vara säker på att cancern inte spridit sig till halsens lymfkörtlar.  En undersökning som är ganska tekniskt avancerad för att ge ett säkert utslag. Vi begärde en ”second opinion” som utan vidare godtogs; man till och med rekommenderade vart vi skulle vända oss i ett annat län. Heder år läkaren. Där kunde man direkt utan denna undersökning konstatera metastaser i halsen och han fick genomgå en stor operation. Efter behandling med nya avancerade cancerpreparat är han idag fortfarande cancerfri efter nästan 3 år.

Annons:

Vad blir kontentan av våra fall: Vården får inte bli ett lotteri. Vi patienter måste efter livsavgörande information ha orken att skaffa oss kunskap och att begära en ”second opinion”. Omgivningen får ställa upp och stödja. Vården måste, som i vårt fall, kasta sin prestige och ställa upp. Det räddade sannolikt vår sons liv.

Om skribenten
author
Erik Bjurström En luttrad 70-årig tandläkare som alltid kämpat för den lille patientens skydd och rättigheter mot ångvälten, vården
Summering
Cancervård

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.