Annons:
Landslagsfotboll

Claes Tjäder: Ge alla pengarna till spelarna i damlandslaget

Publicerad: 2017-09-19

Spelarna i herrlandslaget kan spela utan ersättning – ge istället hela potten till damlandslaget och låt både individerna, och damfotbollen, få en chans att utvecklas.

”Det är främst ett hedersuppdrag att bli uttagen i landslaget”, säger Håkan Sjöstrand generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet.

Så är det säkert. Därför ställer de allra flesta upp när förbundskaptenen kallar, oavsett om det är dam- eller herrlandslaget.

Förutsättningarna för damfotbollen är dock inte desamma som för herrfotbollen. Herrfotbollen har en mycket längre historia, man har byggt upp en stark ställning i samhället. I dag tjänar en kille väsentligt mer än en duktig tjej. Det går att leva på den lön spelarna får i herrallsvenskan och blir killarna proffs dessutom tjänar de så bra att de inte behöver arbeta efter proffslivet. Tjejerna tampas fortfarande med den situation som killarna var i för mer än en generation sedan.

Nu strejkar damlandslaget i Danmark och förhandlingar pågår i Sverige. I stället för att hålla på att dutta på marginalen föreslår jag en framtidsinriktad lösning.

Eftersom killarna redan har så bra villkor på klubbnivå behöver de inte någon ersättning alls när de ställer upp för landslaget. Låt hela potten av spelararvoden gå till damlandslaget. Svensk damfotboll har hävdat sig bra, men möter nu allt tuffare motstånd. Andra länder har hittat former som gör att damfotbollen utvecklats snabbare än i Sverige.

Annons:

Till ledningen i Svenska Fotbollförbundet: Gör något rejält för svensk damfotboll. Ta hela potten för arvoden för landslagsspel och ge till tjejerna. Visa på lite ledarskap.

Killarna kommer inte bråka, de har det redan så bra. De kan fortsätta att spela för äran att få bli uttagen. Men tjejerna behöver ett rejält arvode så de har råd att satsa på och utvecklas som fotbollsspelare.

Om skribenten
author
Claes Tjäder Älskar fotboll och skriver och föreläser om välfärdsteknik för äldre.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Spelarna i herrlandslaget kan spela utan ersättning – ge istället hela potten till damlandslaget och låt både individerna, och damfotbollen, få en chans att utvecklas.

eller
Summering
Landslagsfotboll

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.