Annons:
Finanseliten

Claes Thulin: Fler miljardärer borde göra som Bill Gates

Publicerad: 2017-11-09

Svenska miljardärer borde börja skänka stora belopp till välgörande ändamål. De borde satsa på framtida generationers överlevnad istället för att lägga pengarna på hög.

1728 personer har röstat
Håller med Claes Thulin
2
Personer har svarat på artikeln

Nu har det gått så långt att det börjar likna lynchstämning mot de rika finansmän som stoppar undan pengar i skatteparadis. Varför inte föreslå dessa förmögna människor att göra som Bill Gates, skänka stora belopp till välgörande ändamål? 2010 bildade Microsoftgrundaren Bill Gates välgörenhetskampanjen The Giving Pledge tillsammans med den legendariske investeraren Warren Buffett.

Kampanjen har som mål att få världens rikaste personer att lova att de ska ge bort större delen av sina tillgångar till välgörenhet. Hittills har 168 internationella miljardärer hoppat på tåget. Den som skänkt mest pengar är Bill Gates. Denne mångmiljardär har plöjt ner 700 miljoner Microsoftaktier i sin välgörenhetsstiftelse, aktier som i dag är värda drygt 400 miljarder kronor.

Varför inte en svensk variant av Bill Gates initiativ och satsa pengar inriktade på att på att stoppa klimatförändringarna? I Sverige finns en lista på 178 miljardärer från 2016. De äger tillsammans 2076 miljarder kronor. Siffran kan jämföras med den svenska statsbudgeten som är 972 miljarder kronor. Hur har så många blivit så rika på så kort tid? Den snabba tekniska utvecklingen, digitaliseringen och globaliseringen får idéer att utväxlas i allt snabbare takt. Det har gynnat tillväxten av miljardärer.

Stockholmsbörsen har gått upp 150 procent sedan senaste finanskrisen. Låga räntor har bidragit till ökad konsumtion, medelklassen har fått mer pengar att shoppa för i miljardärernas butiker. Men den ökande konsumtionen leder knappast till att klimatförändringarna minskar.

Därför vore det väl klokare att miljardärerna satsar sina förmögenheter på framtida generationers överlevnad, än att de rullar sig i pengar likt Joakim von Anka?

Om skribenten
author
Claes Thulin Utbildad frilansjournalist. Har en bakgrund som VD för ett friskvårdsföretag, har även utvecklat arbetsmiljöer. Är utbildad i industriell ergonomi och pedagogisk psykologi. Roligast var det nog att jobba som lärare i svenska och idrott. Är aktiv i omställning Sverige. Sjunger i flera körer och hoppar in som extra fritidsledare på skridskoisen med barnbarnen ibland.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Svenska miljardärer borde börja skänka stora belopp till välgörande ändamål. De borde satsa på framtida generationers överlevnad istället för att lägga pengarna på hög.

Summering
Finanseliten

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.