Annons:
Betygssystemet

Tomas Nilsson: Det nya systemet är närmare sanningen

Publicerad: 2015-12-11

Betyg och karriär är inte meningen med livet. Att hitta en plats som känns bra är guld värt trots att man inte blir Apples nya VD.

Svar till Jonathan Newton

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Betygssystemet". Till huvudinlägget

Det är ingen mänsklig rättighet att bli jurist, inte heller att gå på högskola.

Det är troligtvis närmare sanningen att fler människor borde överväga yrkesgymnasium än att tvunget sikta på ingenjör.

Det gamla systemet var mer givmilt men gav en skev verklighetsuppfattning. Personer som inte hörde hemma på högskolan kom dit i alla fall och många avbröt sina studier. Alternativt skaffade många sig examen och arbetade därefter med något helt annat.

Det är INTE förkastligt att säga att inte alla kommer bli läkare. Vi behöver istället höja vår uppfattning om andra yrken. Ett yrke handlar om att hjälpa andra eller hjälpa samhället – antingen med varor eller tjänster.

Ur ett samhällsperspektiv behövs alla yrkesgrupper. Ur ett självförverkligande individuellt (läs själviskt) perspektiv är vissa yrken mindre värda än andra.

Lär era barn att alla yrken är behövda och ger inkomst som leder till att man kan självförverkliga sig på fritiden. Att inse att även en McDonalds-arbetare kan göra vad de vill på fritiden är ett steg i rätt riktning.

Annons:

Sluta med betygshets och lär söner och döttrar eller hennar att yrken behövs på olika nivåer. När man trivs mår man bra och då kan man göra precis vad man vill med sin fritid.

Livet har mer innehåll än en titel.

Om skribenten
author
Tomas Nilsson Student.
Summering
Betygssystemet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.