Annons:
Betygssystemet

Lena Jansson: Betygssystemet slår sönder barns drömmar

Publicerad: 2015-12-14

Det är ett slöseri på ekonomiska resurser och lämnar ungdomar i utanförskap när det nya betygssystemet gör att många har svårt att ta sig in på hantverksprogrammet.

Svar till Jonathan Newton

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Betygssystemet". Till huvudinlägget

Jag är frisör sen 40 år och jag älskar mitt yrke. Jag är också dyslektiker jag hade aldrig kommit in på yrkesprogrammet i dag,  då man behöver godkänt i svenska, matte, engelska och so-ämnena.  Nu är jag gift med en snickare och umgås med andra hantverkare. Vi har alla något gemensamt: vi gillar inte att sitta still och vi älskar att jobba med händer och kropp.

Denna artikel handlar om våra barn. Eftersom skolan segregerat betygen så klara många av de blivande i hantverksgenerationen inte kraven och att ansökningarna till hantverksprogrammet har sjunkit med 30% beror på att många av de ungdomar som hade en dröm om att bli hantverkare aldrig kom in. I dag söker taktiska ungdomar till programmet för de är lättare att få bättre betyg i kärnämnena för att sen söka sig vidare till universitet och högskola.

När jag har har studiebesök och frågar hur många som tänkt sig bli frisör och siffrorna har varit mycket låga, som två elever i en klass med 15. Detta är skrämmande och ett oerhört slöseri med pengar och unga människors framtid. På det finns det ett politiskt nervärderande av hantverksyrkena. Det kan låta som så att de är ju självklart att du inte vill jobba som snickare hela livet – du ska väl läsa till ingenjör eller arkitekt så småningom om.. Men vi är många som älskar våra jobb och vi har aldrig velat läsa vidare. Man fixerar sig så mycket på de teoretiska ämnena att hantverket blir lidande och eleverna som kommer ut på praktik har dålig kunskap om grunden i hantverket. Detta får till följd att så företagen inte orkar med elever.

Annons:

Vi är och förblir stolta hantverkare och nu när våra barn inte får en chans att utbilda sig via skolan får vi själva lära upp dem.  Det behövs en förändring. Vi är alla olika, och tack och lov för det.

Om skribenten
author
Lena Jansson Eko-Lena Jansson frisör och grav dyslektiker hade 1 i svenska men 5 i gymnastik så jag fick känna mig bra i skolan , har nu egna barn tvillingar snart 22år så jag ser både deras o deras kamraters skol gång där inte de praktiska ämnena räknas så de fick alldrig känna sig duktiga . Vad gör de med ett barn ? Vad blir de för vuxen?
Summering
Betygssystemet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.