Annons:
Arbetslöshet

Staffan Lindskog: Arbetsförmedlingen måste avvecklas omgående

Publicerad: 2018-03-26

Att årligen sända tillbaka medel som beslutats av riksdagen är ett oacceptabelt beteende som visar att Arbetsförmedlingen inte tar sitt uppdrag seriöst. Kritiken har kommit från borgerliga partier, arbetsgivarorganisationer och fackföreningsrörelsen tan resultat. Det är dags att avveckla Arbetsförmedlingen.

Svar till Johan Berg

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Arbetslöshet". Till huvudinlägget

I ett inlägg på DN Åsikt skriver Johan Berg att Arbetsförmedlingens rykte bland allmänheten borde vara bättre än vad det är. Han presenterar lite historisk bakgrundsfakta som relaterar till ett samhälle och en arbetsmarknad som inte längre finns. Slutsatsen blir att ryktet är oförtjänt låg eftersom myndigheten är så komplex och utför så många olika uppgifter.

I verkligheten kan Arbetsförmedlingens uppgifter utföras av andra aktörer. Här kan exempelvis kontrollen av de arbetslösa överföras till arbetslöshetskassorna, som vid flera tillfällen deklarerat att de kan ta över uppgiften.

När det gäller arbetet med att hjälpa personer till kompetensutveckling för att bli återanställningsbara lyser denna typ av aktiviteter med sin frånvaro. Under de senaste åren har väldigt få kurser anpassats till verkligheten.

Annons:

För personer som inte längre kan kvalificera sig för lån via CSN så har väldigt lite hänt på området. Nya kortare, kompetenshöjande kurser har i princip avvecklats helt och hållet. När det sedan gäller upprättande av personliga utvecklingsplaner görs detta i stor utsträckning utan det enskilda samtal som bör finnas – om sedan de sökanden begär sådana samtal blir ofta svaret “vi arbetar inte på det sättet”.

Det tillkortakommande som myndigheten demonstrerar genom att årligen sända tillbaka medel som beslutats av riksdagen är ett oacceptabelt beteende som visar att uppdraget inte tas seriöst. De effektiva medel som tidigare fanns i anställningsstöd, pendlingsbidrag och flyttningsbidrag avvecklades redan i maj 2015 – och då utan någon som helst motivering.

När uppdrag som är givna av riksdagen inte genomförs finns det uppenbara skäl till att vara kritisk mot verksamheten. Det ska också betänkas att kritik kommit från allianspartier, arbetsgivarorganisationer och fackföreningsrörelsen – utan resultat.

Om skribenten
author
Staffan Lindskog Ekonom med erfarenhet från global verksamhet, men även förvaltning.
Summering
Arbetslöshet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.