Annons:
Skolvalet och segregationen

Kent Berg: Bort med vinsterna men värna valfriheten

Publicerad: 2018-01-01

Valfrihet är oerhört viktigt för elever som har oturen att hamna i en dysfunktionell skola. Det är orimligt att barn ska offras för att vuxna ska använda dem som något slags stötdämpare i en illa fungerande skola.

Svar till Martin Karlberg

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Skolvalet och segregationen". Till huvudinlägget

2788 personer har röstat
Håller med Martin Karlberg

Jag är själv mycket negativ till att skolor drivs i aktiebolagsform med vinstintresse och ser inte någon pedagogisk nytta med det. Friskolereformen var illa genomtänkt och genomfördes med fascinerande inkompetens. Däremot är jag trött på slarviga och schablonartade argument om giriga friskolor och altruistiska kommunala skolor. Inte med ett enda ord berörs att de kommunala skolorna också plundras på elevernas skolpeng av sina huvudmän, nämligen kommunerna själva.

Det är nämligen så att kommunala skolor hyr sina lokaler av sin kommun och i många fall betalar skolor hyror i nivå med kommersiella fastigheter. Kommunernas skolfastigheter är ofta mycket lönsamma och bidrar genom sitt överskott till kommunens övriga verksamheter. Och det är väl inte så skolpengen skulle användas? Att friskolor ibland är mycket lönsamma beror mindre på lägre personalkostnader än kommunala skolor utan på väsentligt lägre lokalkostnader. De får nämligen förhandla och gör det. En kommunal rektor får finna sig i vad som dikteras.

Annons:

En av friskolornas verkliga fördelar är att elever kan välja bort dysfunktionella skolor, där skolledningen inte förmår att upprätthålla rimlig studiero. Varför ska en flicka behöva finna sig i att bli tilltalad med könsord? Varför ska någon elev behöva acceptera att dag efter dag går utan att något vettigt blir utfört på lektionerna? Varför ska man acceptera att bli hotad, och ständigt höra från vuxna att man ska stå på sig och inte vara rädd?

Om man som förälder tänker så är man tydligen något slags nyliberal elitist.

Om skribenten
author
Kent Berg 65-årig civilingenjör i kemiteknik, tidigare vd för ett företag som tillverkar kemiska produkter för professionell rengöring.
Summering
Skolvalet och segregationen

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.