Annons:
Psykisk ohälsa

Sam Strandberg: Vi måste våga prata om psykisk ohälsa

Publicerad: 2017-03-15

Om någon du känner berättar att de mår dåligt, våga fråga hur det är att gå igenom det istället för att tassa på tå kring ämnet. Om du själv mår dåligt och någon frågar hur det känns, våga dela med dig istället för att tro att dina nära och kära ska döma dig.

492 personer har röstat
Håller med Sam Strandberg
1
Person har svarat på artikeln

Utbrändhet, nedstämdhet och depression blir allt vanligare inslag i människors vardag. Det visar till exempel statistik från 2014, där det framgår att den psykiska ohälsan bland unga i Sverige har trefaldigats sen början av 90-talet.

Att detta är en växande trend är många medvetna om. Dessutom håller många med mig om att detta är en trend som bör motverkas.

En stor faktor som blockerar vägen till en lösning är att det är svårt att prata om psykisk ohälsa. Det finns fortfarande ett stigma kring det; det förknippas lätt med svaghet och skam. Därför drar sig nog många för att prata om det, ens med sina närmaste vänner eller sin familj.

Ett steg i rätt riktning vore därför att helt enkelt prata om fenomenet. Detta gör en del redan, och det i sig får allt fler att våga prata om ämnet eller dela med sig av egna erfarenheter. Jag vill dra ett strå till stacken.

Det första steget är att helt enkelt prata om det. Jag har nämligen själv lidit av både depression och utbrändhet, jag har själv tänkt att det har varit ett tecken på svaghet, och jag har därför dragit mig för att prata om det.

Annons:

Att prata om det är fortfarande svårt för mig. Det är inte med lätthet jag skriver den här artikeln, och går ut öppet med en sådan erfarenhet. Just därför vill jag göra det – för att kunna avstigmatisera ämnet och för att skapa en dialog kring det så krävs det att folk vågar dela med sig. Att folk kan förstå att det inte är farligt att prata om, och att den som dömer dem hårdast förmodligen är de själva.

Min poäng med den här texten är, precis som rubriken antyder, att det långt ifrån är något farligt eller dåligt att prata om att må dåligt. Det är något som händer alla i olika omfattning. Dessutom är det viktigt att prata om, eftersom vi tyvärr mår allt sämre.

Det kan tyckas diffust med ett så vagt begrepp som ”att prata om det”, och få kanske tror att det ens kan bidra med något. Men jag är helt övertygad om att det både är nödvändigt och effektfullt. Dessutom är det enkelt!

Om någon du känner berättar att hen mår eller mått dåligt, våga fråga hur det är att gå igenom det, istället för att tassa på tå kring ämnet. Om du själv mår eller mått dåligt och någon frågar hur det känns, våga dela med dig, istället för att tro att dina nära och kära ska döma dig. Jag kan försäkra att det i de allra flesta fall kommer ingen utom du själv att göra det.

Så, bara för att hamra hem poängen – och visa att det inte alls behöver vara så jobbigt eller svårt att prata om – så vill jag upprepa detta: jag har varit deprimerad, jag har varit utbränd.

Om skribenten
author
Sam Strandberg 25 år gammal, uppvuxen i Leksand, tog 2015 examen från Handelshögskolan i Stockholm och driver nu ett startupföretag med kontor på SSE Business Lab.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Om någon du känner berättar att de mår dåligt, våga fråga hur det är att gå igenom det istället för att tassa på tå kring ämnet. Om du själv mår dåligt och någon frågar hur det känns, våga dela med dig istället för att tro att dina nära och kära ska döma dig.

Summering
Psykisk ohälsa

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.