Annons:
Alkholkonsumtion

Kim Lantz: Vi måste sluta att normalisera alkohol

Publicerad: 2016-02-19

Alkohol har sedan länge setts som en viktig komponent vid festliga sammanhang – och som en entrébiljett till den sociala gemenskapen. Men måste vi verkligen dricka alkohol för att bli accepterade som en i gänget?

4398 personer har röstat
Håller med Kim Lantz
1
Person har svarat på artikeln

Vi matas ständigt med en förvriden bild av hur trevligt det är med alkohol, vilket leder till att alkoholkonsumtionen normaliseras. Slår vi på TV 4 och kollar på ”Halv åtta hos mig” eller ”Så mycket bättre” så serveras det alkohol, eller om någon får privilegiet att gå på den årliga nobelmiddagen så blir det ett glas alkohol till varje måltid samt en obligatorisk avec till kaffet. Resultatet av detta blir att alkohol förknippas som något trevligt och obligatoriskt.

Jag har svårt för att se det trevliga med alkohol – men att bli negligerad, utfryst eller fördomsfullt ifrågasatt är inte heller något jag föredrar. Därför har jag ett flertal gånger tackat ja till alkohol, när jag egentligen bara velat skrika nej. Av samma anledning så har jag också ett flertal gånger tackat nej till sociala tillställningar där alkohol varit ett självklart val, trots att jag velat gå.

När min chef undrade varför jag inte följde med ut efter firmafesten så blev jag konfunderad. Måste jag verkligen ha en anledning? Jag hatar alkohol och dess effekter, i synnerhet under tvingade omständigheter och jag är trött på att kämpa emot ett grupptryck så fort jag avstår från ett glas.

Annons:

Dessa typiska lära-känna tillställningar är ett uppenbart exempel på hur normaliserat och tvingat det har blivit med alkohol, men ett glas kan väl inte skada? Alkohol blir en slags nyckel till samhörighet och tackar du nej till ett glas, så tackar du även nej till den samhörighet som firmafesten ska medföra. Målet är att bli en enhet och det blir vi först när vi når gränsen för 0,8 promille. Alla blir plötsligt bästa vänner, utom de som inte dricker. De som inte kommer upp i samma promillehalt glöms bort – precis som målet med att alla ska bli en enhet.

Till slut blir grupptrycket för starkt och plötsligt står hen där med glaset i handen, men ett glas kan väl inte skada? Jo, för det är precis vad det gör. Ett glas blir till flera, promillen i kroppen ökar och förmågan till att handla rationellt och inom ramen för vad som är socialt accepterat, är som bortblåst. Detta, hör och häpna, är en perfekt komponent för en urspårad fest. Ett glas kan väl inte skada? Så vi tackar ja, utan närmre eftertanke på vad vi egentligen tackar ja till.

Jag vill inte döma någon, alkohol är en lättåtkomlig inträdesbiljett till gemenskap, klart att det blir svårt att tacka nej till välkomstdrinken. Nästintill omöjligt, om hen inte vill behöva rättfärdiga sitt val eller kategoriseras som gravid, nykter alkoholist, nykterist eller allmänt otrevlig. Det är något som inte stämmer. Vi ska kunna tacka nej till ett glas utan att vårt val ifrågasätts eller döms.

Fler företag borde se problemet och uppmana till alkoholfria fester, inte till ett underliggande alkoholtvång. Enligt arbetsmiljölagen så har arbetsgivaren ett ansvar för att se till att arbetsmiljön är trygg och säker. Ska inte detta gälla även på firmafesten, som anordnas av arbetsgivaren? Alkohol ska inte kännas tvingat, i synnerhet inte vid sociala tillställningar, som är till för att stärka gemenskapen och skapa hållbara minnen tillsammans. Med ett glas för mycket blir detta dessutom helt omöjligt.

Alkohol ska inte vara ett tvång så fort vi vill socialisera oss. Ansvaret hänger på er, arbetsgivare, festsamordnade och producenter. Kom igen, ett glas vatten kan väl inte skada?

Om skribenten
author
Kim Lantz Studerar till retorikkonsult på Södertörns högskola.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Alkohol har sedan länge setts som en viktig komponent vid festliga sammanhang – och som en entrébiljett till den sociala gemenskapen. Men måste vi verkligen dricka alkohol för att bli accepterade som en i gänget?

Summering
Alkholkonsumtion

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.