Annons:
Modern teknik

Margareta Rönnberg: Problemet är ”andligen frånvarande föräldrar” – inte surfplattorna!

Publicerad: 2017-04-19

Föräldrar kan onekligen väcka barnets ilskna känslor genom att först ge – och sedan inom kort ta ifrån – barnet en kul leksak. Detta gäller oavsett om leksaken är digital eller av trä. Att retas skulle beteendet vanligtvis kallas, om ett annat barn gjorde på detta vis.

Svar till Patrik Wincent

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Modern teknik". Till huvudinlägget

2255 personer har röstat
Håller med Patrik Wincent
Det be(d)rövade barnets gråt är alltså fullt förståelig och dess känslor dövas inte, utan föds tvärtom av förälderns agerande, innan rättvisa återställs. Uppenbarligen vet ju dessa föräldrar hur de ska ”hantera barnet”, eftersom de slutar vara taskiga mot det. Den förälder som bänder loss telefonen ur barnets hand ägnar sig däremot åt övervåld. Vad ska barnet då göra, annat än skrika. Hota med att ringa Socialen? 
Mycket i Patrik Wincents inlägg är antingen motsägelsefullt och/eller föga underbyggt av fakta och studier, alternativt bäggedera.

Patrik Wincent verkar vilja skrämmas genom att måla upp bilden av ett ”naturligt” spädbarns utsatthet inför ”onaturlig” teknik. Inga spädbarn använder dock ”rutinmässigt” teknologi och förstår inte heller skillnaden mellan en mekanisk väckarklocka och en digital. Barnen är helt enkelt intresserade av prylar som de kan påverka. 

Det finns inga belägg för att ”icke-tekniska leksaker” generellt skulle vara bättre än tekniska. De är helt enkelt bra på olika ting och för olika färdigheter. Leksaker av plast och trä går att hålla i och förflytta med hela handen och gynnar grovmotoriken. Digitala leksaker främjar finmotoriken och många andra färdigheter. Det ena utesluter dessutom inte det andra. 

Ingen studie har visat på något spädbarn eller småbarn som använder mobiler eller surfplattor mer än tre timmar/dag. Resten av den vakna dagen rymmer åtskilligt med tid för nära stunder innehållande annat.

Enligt alla studier föredrar barn över 3 år ALLTID att leka med jämnåriga, om nu sådana finns till hands. De gillar ibland då även att leka tillsammans med ”tekniska”, digitala leksaker. Intressant är dock att tv-tittande nu framställs som bättre. För 20 år sedan skulle Patrik Wincent eller hans dåtida motsvarighet nog ha varnat för att titta på tv. Med exakt samma argument…

Å ena sidan säger Patrik Wincent att barnet inte vill vara med sina föräldrar, som kanske är tråkiga eller själva upptagna av sina digitala leksaker, eller av trista vuxenting. Å andra sidan att barnet ”längtar efter föräldrarnas uppmärksamhet”. Hur ska han ha det? Längtar verkligen barnen efter föräldrarnas diskussion om skärmtid? Suktar de efter vuxnas oförstående prat om sådant på surfplattan som barnen själva fattar och tycker är viktigt?

Patrik Wincent hoppar så till ett helt annat debattämne: Lösningen på familjens problem framställs till slut vara att de vuxna är (andligen) ”närvarande”. Så själva problemet är således inte den digitala prylen, utan föräldrarnas upptagenhet? Ja, men så GÖR då ett inlägg om detta istället! 

Surfplattor är inte den dominerande metoden för att kontrollera och lugna barn – och det säger inte heller Patrik Wincent . Han bara ställer den försåtliga frågan ”Om det blir så…”. Ingenting tyder dock på att det barkar dithän. Kamraterna i förskolan lär om inte annat barnet att ”självreglera” sina känslor. 

Ingen studie har heller visat på att barn ”alltid får igenom sin vilja”. Däremot att de flesta vuxna oftast får det visavi barnen. Det anses ju helt ”naturligt”.
Om skribenten
author
Margareta Rönnberg Professor emeritus i filmvetenskap, barnkulturforskare, nu bloggare om barnkultur på barnisten.blogspot.se
Summering
Modern teknik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.