Annons:
Modern teknik

Patrik Wincent: Vi kan inte döva barnens känslor med surfplattor

Publicerad: 2017-04-19

När ett barn får ett känsloutbrott verkar den enklaste lösningen vara ge det en surfplatta eller en mobil som lindrar känslorna. Vi måste lära barnen att hantera sina känslor utan att döva dem med elektronik.

2255 personer har röstat
Håller med Patrik Wincent
1
Person har svarat på artikeln

Ni har bestämt att äta middag ute, hela familjen. I bilen på väg till restaurangen får barnet låna surfplattan en stund. När ni kommer fram och sätter er vid bordet försöker du ta surfplattan ifrån barnet, men så fort du försöker gömma den  i väskan så kommer ett raseriutbrott utan dess like. Det är som om någon har dött, barnet gallskriker! Du tycker det är pinsamt, och du vet att det enda som kan trösta är att barnet får tillbaka surfplattan. Så du sträcker över surfplattan till barnet. Det tar en sekund så är all smärta borta. Det är nästan magiskt, inget mer gråtande, inget mer raseriutbrott, det är som om inget hade hänt.

Känner du igen dig i den här situationen?

Att ge barn en mobil eller en surfplatta för att lugna ner dem när de har fått ett känsloutbrott är inte kanske den bästa lösningen. Eller?

Flera studier visar att spädbarn och småbarn rutinmässigt använder teknologi i sina liv. Och föräldrarna vet inte hur de ska hantera barnen, som hellre vill knappa på sin telefon eller surfplatta än leka med icke-tekniska leksaker, vara med sina föräldrar, leka med jämnåriga eller titta på tv. Det är en ny värld, som dagligen kan
iakttas när små barn får utbrott då deras förälder försöker bända loss telefonen från deras små händer.

Det har aldrig varit svårare att vara förälder än i vår tid.

Om surfplattorna blir den dominerande metoden för att kontrollera och lugna våra barn, kommer de att få det svårare att självreglera sina egna känslor och beteenden när de blir äldre? Barn behöver få  lära sig att de inte alltid kan få igenom sin vilja, att de får lära sig hantera sin ilska, besvikelse, sorg och alla andra känslor.

Annons:

Dr Gary Small, professor i psykiatri och chef för Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior vid UCLA Longevity Centre, säger: ”En av de underbara sakerna med vår teknik är att det finns oändligt med saker att göra, det finns alltid något nytt att titta på eller att leka med. Av den anledningen är det mycket svårt att sluta använda dem eller hitta en balans.”

Mobiler och surfplattor ger barnen vad de vill, de behöver bara klicka på en knapp. Tekniken lär inte vare vare sig måtta och balans eller impulskontroll och disciplin. Barn längtar efter sina föräldrars uppmärksamhet … inte efter tecknade serier.

Det är inget fel att barn tittar på filmer, men glöm inte att det är ännu viktigare med din egen närvaro. Det går att kombinera, men se till att varje dag vara med ditt barn en stund utan skärm. Prata om saker som barnet tycker är viktigt, ta upp ämnen som skärmtid och varför det är så viktigt att göra andra saker.

Allt handlar om balans.

Om skribenten
author
Patrik Wincent Grundare till Internetakuten & Dataspelsakuten. Auktoriserad terapeut, författare och föreläsare med många års erfarenhet kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

När ett barn får ett känsloutbrott verkar den enklaste lösningen vara ge det en surfplatta eller en mobil som lindrar känslorna. Vi måste lära barnen att hantera sina känslor utan att döva dem med elektronik.

Summering
Modern teknik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.