Annons:
Stängda gränser

Anders Romelsjö: USA:s krigspolitik är en huvudorsak till flyktingströmmarna

Publicerad: 2016-03-18

Samtidigt som man verkar för asylrätt och en humanitär flyktingpolitik i Sverige och EU måste man kritisera USA:s Mellanösternpolitik. Man kan yrka på att USA, Saudiarabien, med flera tar emot en betydande andel av flyktingarna från Mellanöstern samt att de betalar en ansenlig del av flyktingkostnaderna. Sanktionerna mot Syrien som bidrar till svält och elände måste bort.

Svar till Gustav Rydergård

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Stängda gränser". Till huvudinlägget

3327 personer har röstat
Håller med Gustav Rydergård

Det går inte en dag utan att medierna rapporterar om flyktingarna. Men få vågar tala om orsakerna till flyktingströmmarna. Det är dags att vi börjar tala klarspråk om USA:s skuld till flyktingkrisen. USA anföll Irak mot FN-beslut med falska påståenden om massförstörelsevapen. En miljon döda, flera miljoner på flykt. Den tidigare fungerande samhällsväven söndertrasad.

Afghanistan anfölls 2001 efter en FN-resolution med ett krig som utvecklades långt utöver resolutionen. Amerikanska soldater ”opererar” fortfarande där. Landet är sönderslaget. 2011 drabbades så Afrikas rikaste land Libyen av Natos anfallskrig, givetvis med USA:s godkännande. Och med insatser, bland annat av Sverige, långt utöver FN-resolutionen. I dag är det ett land i blodigt kaos.

För 5 år sedan började kriget i Syrien, till stor del ett USA-stött krig via ombud för att få bort den alltför självständige Assad. USA:s vasallstater betalar och tränar de terrorister som nästan krossat Syrien. Resultatet är 250.000 – 430.0000 döda och miljoner på flykt. Jemen bombas i dag av Saudiarabien med USA:s aktiva stöd.

Annons:

Bedömningen av USA:s skuld har stöd av en rapport till USA:s kongress och av uppgifter från president Obama och vicepresident Biden m.fl. Några uppgifter:

  1. I en intervju i TV-programmet Democracy Now 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera blad annat Syrien, Irak och Libyen http://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid)
  2. I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad”
  3. DN återgav 13/5 en intervju med president Obama. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
  4. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
Om skribenten
author
Anders Romelsjö Jag är pensionerad läkare och professor emeritus vid KI och Stockholms universitet. Sedan några år är jag politisk debattör med blogg och artiklar.
Summering
Stängda gränser

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.