Annons:
Nationalism

Leif Engdahl: Religiösa ledare är skyldiga till många krig på jorden

Publicerad: 2017-06-19

Det är inte företeelserna länder eller religioner som är problemet. Det är de makthungriga ledarna av desamma som startar konflikter och krig.

Svar till Englund & Myrstener

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Nationalism". Till huvudinlägget

11901 personer har röstat
Håller inte med Englund & Myrstener

Skribenterna hävdar att nationalismen är –”…. likt ett gift som sprider sig i människors sinne och sätter människor och länder mot varandra.” Om man ger sig tid att tänka efter och reflekterar över religioners effekter på människor och religiösa organisationers verkliga drivkrafter så är det enkelt att konstatera att de väldigt många krig har startats i religionens namn. Många våldsdåd utförs i religionens namn.

Religion i sin grundfunktion, som jag ser den, att hjälpa människor att hitta sin livsfilosofi, sina rättesnören i sitt dagliga liv är fantastisk. Många människor har fått stor hjälp genom livet genom detta.

Lika eländiga är de religiösa organisationerna, maktapparaterna. De som skapar ett ”vi” som de anser är bättre än alla andra, ”de”. Det är där de religiösa konflikterna uppstår, hos ledarna i de religiösa organisationerna. Precis som konflikterna mellan länder uppstår hos ledarna för länderna. Det är inte företeelserna länder, religioner eller andra grupperingar som förorsakar konflikterna. Dessa uppstår när grupperna och dess ledare anser sig veta sanningen framför alla andra sanningar.

Annons:
Om skribenten
author
Leif Engdahl Jag är stor förespråkare för medvetna livfilosofier, värderingar och andra vägar att rita sin livskarta att följa. Jag ifrågasätter lika starkt de religiösa organisationerna/rörelserna som alldeles för ofta drivs av maktbegär och (ut)nyttjande av deras följare. Vilket i sin yttersta tillämpning leder till krig. Det finns väldigt många exempel i dag och i historen. Var finns kärleksbudskapet i kriget?
Summering
Nationalism

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.