Annons:
Klimatet

Lucas Glasare: Varför vill ingen ta i klimatfrågan?

Publicerad: 2015-09-15

Nu pratar vi äntligen om flyktingkrisen. Det är bra och ger hopp om att vi kan se bortom kortsiktig egoism och komma med riktig politik för att lösa problemen. Men vi får inte stanna upp. Vi måste börja prata om vår tids stora ödesfråga. Klimatet.

1261 personer har röstat
Håller med Lucas Glasare
1
Person har svarat på artikeln

Jag vill jämföra med flyktingkrisen för att de fungerar enligt liknande mekanismer. Uppenbarligen tenderar vi att blunda för det vi inte direkt kan ta på. Länge har vi blundat för de tragiska människoöden som drabbar flyktingar, men inte förrän nu har vi på allvar ifrågasatt vårt eget agerande. Man pratar om flyktingkrisen som om det vore ett nytt fenomen, men det stämmer inte.

Likadant kan man resonera om klimatfrågan, som också ruvar i medieskugga trots stora utmaningar och stort lidande. Samtidigt som de sista klimatskeptikerna börjar dra sig in under sina skal och forskningen blir allt mer entydig och konkret om de konsekvenser som vi har att vänta, och för den delen de som redan har inträffat, är den politiska opinionen knäpptyst. I flyktingkontexten bör man exempelvis nämna att det är osannolikt att konflikten i Syrien hade kunnat inträffa utan de sociala spänningar som skapades av den extrema torkan som inträffade mellan 2006 och 2009. Torkan i sin tur var sannolikt en konsekvens av klimatförändringarna.

Annons:

Eftersom klimatförändringarna påverkar och ibland förstör förutsättningarna för hur vi kan nyttja naturen, exempelvis genom jordbruk, så riskerar de även i framtiden att leda till konflikter, krig och nya flyktingar. Om vi vill leva i en värld där färre människor tvingas fly, kan således en bromsning av våra utsläpp fungera preventivt.

Jag vet att det känns tungt. I min generation lider många av klimatångest. Maktlösheten inför dessa stora, globala problem och de ännu diffusa konsekvenser som kommer drabba oss är påtaglig. Ibland hör jag prat om att klimatfrågan handlar om att rädda kommande generationer. Så behöver vi som är tjugotvå nu inte tänka, vi kan konstatera att de utsläpp som vi gör framöver kommer påverka oss i våra liv. Planeten är som bekant redan ur balans.

Hur kan ni låta det vara så, politiker och opinionsbildare? Varför vill ni inte ta klimatfrågan i er mun? Tror ni inte att vi klarar av det? Vi gör det! Vi som är studenter nu får begreppet hållbarhet bankat in i våra huvuden och det går knappt att hitta en affärsplan där företagets hållbarhetsprofil inte bär tyngd. Ändå har jag knappt sätt hållbarhet nämnas i periferin i de tidningar jag läser eller på tv, hur kan det vara så?

Samhället är i full fart att ställa om, och politikerna ligger sist. Inom mitt område, trafik och stadsbyggnad, är det tydligt hur verktygen för en hållbar framtid ligger framme, redo att användas, men vi fortsätter ändå att bygga efter ett sedan länge passerat paradigm.

Hur flyktingfrågan har utvecklats visar med all önskvärd tydlighet att en sväng i opinionen genast kan resultera i politiska förslag. Detta gäller sannolikt även i klimatfrågan. En hållbar framtid är inom räckhåll, nu är bara frågan hur många skogsbränder, översvämningar och klimatflyktingar som krävs innan problemet uppmärksammas och lösningar efterfrågas. Inte ska vi behöva se Hans Rosling skälla ut en dansk för att det ska ske?

Om skribenten
author
Lucas Glasare Civilingenjörsstudent i väg- och vattenbyggnadsteknik i Lund. Gör för närvarande mitt masterprogram i väg- och trafikteknik. Mitt gröna hjärta bankar hårt för hållbarhet och politik i allmänhet.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Nu pratar vi äntligen om flyktingkrisen. Det är bra och ger hopp om att vi kan se bortom kortsiktig egoism och komma med riktig politik för att lösa problemen. Men vi får inte stanna upp. Vi måste börja prata om vår tids stora ödesfråga. Klimatet.

Summering
Klimatet

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.