Annons:
Skolan

Ulf Jonas Paulsson: Dagens betygssystem är vidrigt och måste avskaffas

Publicerad: 2018-06-13

Det nuvarande betygssystemet är fruktansvärt dåligt. Betygsmatriserna och det kunskapsbaserade betygen är designade för att trycka ner eleverna. Ju fortare systemet reformeras desto bättre.

Svar till Anna-Maja Åberg

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Skolan". Till huvudinlägget

Jag håller helt och hållet med Anna-Maja Åberg. Efter att under tre år följt min dotters skolgång på högstadiet är jag av uppfattningen att ju fortare som vi kan kasta ut det nuvarande betygssystemet desto bättre.

Min dotter är riktigt duktig på matematik, men hennes betygsmatriser avslöjar inte det. Betygsmatriserna och det kunskapsbaserade betygen är designade för att trycka ner eleverna. I stället borde betygssystemet bidra till att uppmuntra eleverna.

När jag tittar på hennes matematikprov ser jag resultat som på 80-talet skulle troligen ha gett henne betyget 4, alltså ett mycket gott resultat och det näst högsta steget i det dåvarande betygssystemet. Men i betygsmatriserna framställs hennes presentation som rent av dålig. Det är i alla fall på det viset som hon uppfattar betyget.

Om inte jag, som själv har läst mycket matematik, kunde berätta för henne att betygsmatrisen är extremt missvisande skulle hon knappast ha valt att gå vidare med teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. Det märkligaste är ändå att man numera aldrig redovisar något medelvärde från proven – som om det vore ointressant att jämföras med andra och inte något som vi utsätts för hela livet.

Annons:

Det nuvarande betygssystem är en styggelse och ju förr vi blir kvitt det desto bättre. Därefter kan vi gå till botten med vem som ligger bakom det nuvarande systemet och försäkra oss om att dessa personer inte får arbeta med skolan igen – eftersom resultatet förskräcker.

Om skribenten
author
Ulf Jonas Paulsson Talesperson Köttfri måndag Sverige
Summering
Skolan

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.