Annons:
Föräldraförsäkringen

Ulla Guldbrand: Underlätta deltidsarbete för tonårsföräldrar

Publicerad: 2017-02-13

Att vara förälder handlar om så otroligt mycket mer än bara om småbarnsåren. Samhället borde underlätta för mammor och pappor att jobba deltid och vara närvarande även under tonåren.

1419 personer har röstat
Håller med Ulla Guldbrand
0
Personer har svarat på artikeln

Många beslutsfattare verkar vilja förändra föräldraförsäkringen. Det kanske är bra. Att föräldraförsäkringen påverkar könsrollerna tror jag alla kan hålla med om. Tyvärr fokuserar beslutsfattare på helt fel saker. Alla, speciellt politiker, måste börja förstå att även äldre barn behöver sina föräldrar. Nyligen gick Liberalerna ut med ett förslag att kraftigt begränsa möjligheten att arbeta deltid. Det är min övertygelse att det förslaget kommer sluta i katastrof för många.

Det är oftast när barnen går i mellanstadiet som de för förta gången kommer i kontakt med alkohol, tobak, droger, faror på Internet, grupptryck att snatta, och så vidare. Pubertetens alla förändringar är också en period då barn behöver sina föräldrars vägledning. Barnen slutar ofta skolan vid klockan 14 på dagarna och heltidsarbetande föräldrar kommer hem vid 18-tiden. Mellan klockan 14 och 18 händer väldigt mycket skit bland våra ungdomar. Det kan jag som före detta lärare vittna om.

Annons:

Samtidigt brukar ofta politiker i samband med ungdomsproblem påpeka att det är föräldrar som är ansvariga för sina barn – men för att kunna ta detta föräldraansvar behövs tid. Visst stämmer det att barn och föräldrars anknytning grundläggs tidigt men det tar inte bort barnets behov av sina föräldrar senare under uppväxten. Att vara förälder är så otroligt mycket mer än bara småbarnsåren. Barn blir inte skyddade från tonårsproblem bara för att föräldrarna var engagerade i barnet det första levnadsåret.

Ingen förälder kan satsa lika mycket på sin yrkeskarriär som barnlösa kan. Vi måste börja prata om och acceptera det. Att då begränsa möjligheten att arbeta deltid riskerar att öka antalet vuxna utbrända. Att allt fler medelålders kvinnor bränner ut sig måste tas på större allvar av politiker. Det är ett komplext problem. Att enbart tro att ett jämställt liv skulle förhindra utbrändhet är naivt.

Politiker måste sluta fokusera på småbarnsåren i föräldraförsäkringen. Familjers livspussel ska kunna gå ihop under alla faser av livet, inte bara småbarnsåren. Den så kallade ”kvinnofällan” är bara en fälla om vi blundar för den. Sociala trygghetssystem borde kompensera deltidsarbetande föräldrar. Minskad ungdomsbrottslighet, minskad psykisk ohälsa och minskad utbrändhet är något som hela samhället skulle vinna på.

Om skribenten
author
Ulla Guldbrand Före detta ämneslärare på mellan- och högstadiet samt gift, jämställd trebarnsmamma.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Att vara förälder handlar om så otroligt mycket mer än bara om småbarnsåren. Samhället borde underlätta för mammor och pappor att jobba deltid och vara närvarande även under tonåren.

Summering
Föräldraförsäkringen

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.