Annons:
Försvarspolitiken

Niklas Elliot: Samarbete alltid rätt väg

Publicerad: 2015-09-03

Sverige har valt att stå utanför militära allianser genom åren, men tiden är mogen för insikt i vad som sker i världen och vad som krävs för att hålla konflikter borta. Isolering och suveränitet är inte receptet för fred och samförstånd. Endast genom samarbete och dialog kan vi uppnå de gemensamma mål alla bör sträva efter – fred och insikt.

Svar till Lars Andersson

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Försvarspolitiken". Till huvudinlägget

737 personer har röstat
Håller inte med Lars Andersson

Historiskt sett har krig och konflikter alltid varit den dystra verkligheten i vår värld och det finns inget som tyder på att utvecklingen går år något annat håll, eftersom konflikter ligger i människans natur. Vi svenskar har varit förskonade i många år men det finns inget som säger att den lyckan varar för evigt. Det är snarare så att alla epoker går i graven förr eller senare. Sverige har dessutom klarat sig från krig på tvivelaktiga grunder, som när vi transporterade nazister på våra järnvägar för att undvika invasion av Hitlertyskland, något som ingen bör känna stolthet över.

Människor som förespråkar isolering och suveränitet har inte lärt något av historien och underlättar inte för vad som bör vara drivkraften för mänskligheten – samförstånd och respekt. Dessa drivkrafter uppnås bara genom dialog och samarbete, i alla dess former och därför bör ett svenskt medlemskap i Nato vara en självklarhet då alternativa alianser är obefintliga. Nu himlar många med ögonen och menar att Nato med USA i spetsen inte är en lämplig organisation för att bevara världsfreden med anledning av allt smolk som finns i den amerikanska bägaren, eller alla påstådda… eller verkliga, dolda agendor som döljer sig under ytan i många av världens oroshärdar. Det må vara sant att USA och västvärldens mjölpåsar är lite grådaskiga, men den som lever i tron att världen har potential att någonsin uppnå perfektion och frihet från korruption och egoism genom isolering bör somna om.

Annons:

Jag vill påstå att en av anledningarna till att vi ännu inte haft några militära konflikter i Västeuropa sedan andra världskriget är just genom de samarbeten vi inlett, med EU i spetsen. Inga samarbetsformer är förskonade från problem eller dispyter, och EU är inget undantag. Vi svenskar förundras med rätta över många beslut som fattats här. Men den grundläggande ambitionen och drivkraften kan inte ifrågasättas och målen samarbete och fred kan aldrig uppnås genom ökad suveränitet och isolering.

Nato är en militärpakt med syfte att avskräcka nationer från militära konflikter med dess medlemmar och än så länge har resultatet talat för sig själv. Man måste hålla isär nationers (läs USA) egenhändigt initierade konflikter och konflikter med alliansen. En nation som, oavsett orsak, inleder militära konflikter med andra nationer kan inte räkna med stöd från Nato och detta kan därmed inte räknas som argument mot medlemskap. Sveriges egna defensiva kapacitet mot ett större hot kan starkt ifrågasättas och strategin “vänta och se” skulle kunna få katastrofala följder då en initierad attack mot Sverige skulle omöjliggöra medlemskap då. Något många med säkerhet skulle ångra bittert.

Världen förändras ständigt och att hålla fast vid en föråldrad ideologi av tradition kan leda till en djup tragedi för vårt land. Det handlar inte om att välja sida, utan att inleda samarbete på alla fronter för det är vår enda chans att hålla ondskan borta. En dialog österut ter sig ganska absurd i dagsläget. Det finns ondska även inom Natos murar, men det är bättre att gå med och påverka än att stå utanför och titta på, som vi brukar göra. Vi ska inte förringa Sveriges insatser att bevara freden i världen, men vi kan inte heller slå oss för bröstet och hävda att vi leder den eller bidrar stort, även om vi själva gärna vill tro det.

Om skribenten
author
Niklas Elliot Inte religiös... men ändå av åsikt.
Summering
Försvarspolitiken

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.