Annons:
Försvarspolitiken

Lars Andersson: Sverige ska inte gå med i Nato

Publicerad: 2015-09-02

Politiker, besinna er. Sverige skall inte vara en del av en militärpakt. Sverige skall verka för fred, frihet och självbestämmande för alla stater stora som små. Militär styrka har aldrig varit någon konfliktlösare.

737 personer har röstat
Håller inte med Lars Andersson
12
Personer har svarat på artikeln

Jag ser med ökad oro hur Nato-anslutning för vissa ter sig som en vettig åtgärd. Saken är klar: Jag ger inte min röst till de som verkar för detta.

På vilket vis ser man att medlemskap i Nato främjar svenskars önskemål om oberoende, frihet och fred?

Jag förstår inte hur vi verkar för fred i Sverige (eller världen) genom att delta i diverse Nato-operationer ute i världen, till exempel i Afghanistan eller i Syrien. På vilket sätt minskar det spänningar i världen och gör världens, eller Sveriges, framtid mindre hotfull?

Att vi ingår i fredsbevarande FN-styrkor som går ut på att skydda människors liv, och skydda samhällsfunktioner, sjukhusresurser med mera är något helt annat – det är inte NATO:s uppdrag. Men troligen har det ett betydligt större värde för att minska spänningar och terror, än att visa militär styrka.

Sverige har sedan mycket länge tydliggjort att vi inte är ett militärt hot mot andra, vi har bara inriktning att försvara vårt territorium och vår frihet att få tycka som vi vill, och föra den politik (försvarspolitik liksom all annan politik) som vi vill. Vår styrka är inte militär, den ligger på jämställdhetspolitik, solidaritet, rättvisa som gör oss mycket politiskt starka. Att kuva den svenska tron på att få styra sig själv med svensk riksdag och lag skulle kräva mycket mer än militär makt.

Annons:

Hur kan så många politiker lämna ifrån sig det självstyret i försvarsfrågor till en militärpakt? Att vi har gjort det delvis inom ekonomiska frågor till EU är illa nog, men där går det ju i alla fall ihop med vår tro på att man skall samarbeta, för att göra det bättre för folk. Och vi har fortfarande vår suveränitet.

Man kan tro att Nato är detsamma – ett samarbetsprojekt. Men Nato är en militärallians, man utser gemensamma fiender. Man är antingen med eller mot, som en känd president uttryckt det.

Att man dessutom ger någon typ av sken av att man av ekonomiska skäl skulle gå med – för att bli försvarad för en billigare peng – vet ju alla insatta är faskt. Inom Nato förväntas man satsa 1.6-2 % av BNP på militärt försvar. Om man som Sverige ser att anfall inte är bästa försvar, och därför nöjer sig med 1,25% (och därmed har 10-20 miliarder/år att satsa på andra konfliktminskande, tex jämställdhets- och rättvisehöjande satsningar ) då skall man inte gå in i en militärallians.

Jag skulle gärna ha svar från de politiker som nyligen blivit Nato-förespråkare. Hur kan ni sälja ut vårt oberoende och vår frihet utan strid och dessutom betala extra för det? Vad är det ni försvarar? Det kan väl inte vara Gotland? Det har ju blivit invaderat av stockholmare, ryssar, kineser, amerikanare varje sommar, och ändå kunnat förbli fritt och oberoende. Hur skall det bli friare genom en Nato-stationerad flygbas, som innebär ett hot mot sådana som inte visste att Sverige var dess fiende, förrän basen stod där?

Om skribenten
author
Lars Andersson Jag är en person som blir mer och mer politiskt engagerad. Mina starkaste engagemang ligger i miljöfrågor, solidaritet och rättvisa och minimering av militära lösningar på konflikter. Jag tror starkt på att vi skall ta gemensamt ansvar, och bidra, och kräva det av alla, oavsett om man är rik eller fattig. Men den som är rik och därmed har mer makt än en fattig, får ta ett större ansvar. Dämpa egoism och gynna solidaritet.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Politiker, besinna er. Sverige skall inte vara en del av en militärpakt. Sverige skall verka för fred, frihet och självbestämmande för alla stater stora som små. Militär styrka har aldrig varit någon konfliktlösare.

Summering
Försvarspolitiken

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.