Annons:
Klädsel

Elisabeth Berglund: Slöja på barn en onödig sexualisering

Publicerad: 2018-06-12

Slöja på barn är en onödig sexualisering. I stället skulle barn slippa slöja och även de som vill bära slöja väntar tills de är vuxna för att hjälpa barn som lever under tvång att bli friare.

Svar till Anna Schvili

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Klädsel". Till huvudinlägget

Slöjdebatten upprör och förvirrar, men kan vi verkligen blunda för att den faktiskt används av vissa som ett sätt att kontrollera? För en del ska slöjan dölja kvinnan för männens blickar och kontrollera hennes sexualitet. De här personerna förvandlar kvinnan från en fri varelse till ett könsorgan. Det är inte rätt och det är ännu mindre rätt när det är barn som utsätts för detta. Måste barn verkligen bära slöja?

Tänk er om alla som är emot hedersförtryck bestämde sig för att inte tillåta slöja på barn. Då vänder vi plötsligt upp och ner på allt.

Det kunde se ut så här hemma i en familj.

Flicka: ”I dag vill jag ha slöja i skolan”.

Förälder: ”Nej, mitt barn, du måste vänta tills du är vuxen. Då kan du bära den med stolthet. Men nu är det tyvärr så att det finns barn som lever i hederskultur och deras föräldrar använder slöjan som ett sätt att förtrycka dem. För att försöka hjälpa de barnen och visa att vi tycker att det är fel sätt att använda slöjan på, så väntar vi tills du är vuxen och kan visa världen att du är en stark, ung kvinna som väljer själv.”

Annons:

Kanske måste man avstå från något för att i slutändan vinna något mycket större.

Om skribenten
author
Elisabeth Berglund Funderande människa som anser att det enda vi kan döma andra efter är deras handlingar.
Summering
Klädsel

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.