Annons:
Omhändertagande

Lars Celander: Socialtjänsten tar barn på vaga grunder

Publicerad: 2016-09-16

Socialtjänsten brister när det gäller vårdnadstvister och omhändertagande av barn. Socialtjänstlagen är luddig och personalen har inte rätt kunskaper och viktiga beslut tas utifrån tyckande.

3326 personer har röstat
Håller med Lars Celander
0
Personer har svarat på artikeln

Bristerna hos Socialtjänsten kan få konsekvenser för alla föräldrar. Varje förälder kan när som helst få en kallelse till ett möte hos socialtjänsten om det har kommit in en orosanmälan. Då börjar socialtjänsten utreda.

Det hände min dotter. Någon trodde något. Socialtjänsten snickrade ihop en utredning som bekräftade det de fått för sig.  Sedan baserades handläggningen på den utredningen. De begrep rätt snart att vad de trott var helt fel ­ men det ville man inte erkänna. Ingripandet fortsatte.

Jag gick till domstol. Min advokat avrådde mig, han sa att socialtjänsten ändå alltid vinner. Nu vann jag över  socialtjänsten. Trots allt. Efter drygt två års hård strid, ytterst disciplinerat och taktiskt genomförd, var eländet över. Min dotter har fått komma hem och kan börja läka, inklusive att återuppta sin avbrutna skolgång. IVO har kritiserat handläggningen. Ansvarig chef har lämnat. Handläggaren är utbytt.

Hur kunde det bli så här fel? Det är nog inte alla föräldrar som vet hur illa socialtjänsten fungerar.

Annons:

Man kan börja med att titta på deras kanske viktigaste verksamhet: att producera utredningar. Docent Bo Edvardsson, f.d. Örebro Universitet, landets kanske främsta expert på vårdnadsutredningar, har i ett uttalande sagt att de flesta vårdnadsutredningar är bristfälliga. Inte att det förekommer brister, inte att det är vanligt med brister, att majoriteten är undermåliga. Edvardsson har tittat på runt 2000 utredningar.

Samma folk sköter både utredning, beslut och behandling. Då kan utredningen i praktiken bli en motivation till ett beslut som fattades väldigt tidigt och på ett mycket skakigt underlag. Man kan också köpa in de motiveringar man behöver från någon vårdleverantör. Alla begriper att den som inte tycker som socialtjänsten får inga fler uppdrag.

Kopplat till dåliga utredningar på skakigt underlag har vi utredarnas ytterst begränsade kompetens i psykologi och psykiatri. Det finns forskning som visar att denna faktor dominerar i vårdnadstvister, en långt viktigare faktor än olika sociala faktorer som missbruk etc. Samtidigt vägrar man den diskussionen. En psykiater med bra insyn bara stönade: ”De kan ingenting!”. Kompetensen finns på andra håll inom socialtjänsten, man använder den bara inte.

Rättssociologen Annika Rejmer vid Lunds universitet har i en debattartikel i DN (”Ge socialen chansen att göra rätt”) framfört att i dagens samhälle är vårdnadstvister mer värdekonflikter än intressekonflikter. Förr fick mamman automatiskt  vårdnaden och sedan handlade det bara om pengar och umgänge. I ett jämlikt samhälle skall man plötsligt bedöma föräldrars lämplighet och det har man inte kunskaperna för.

Barnperspektivet brister, trots ihärdigt prat om motsatsen. I princip alla barn tycks avsky sin handläggare. Man verkar inte ha någon större empati eller känsla för barnpsykologi. Något har gått snett i själva grundsynen på yrkesrollen. Man behöver se att det inte handlar om problem som skall förläggas, att det handlar om skadade barn som behöver tröst. Föreningen Maskrosbarn har presenterat en rapport där man försöker ge mer av barnens perspektiv.

Socialtjänstlagen är luddigt skriven. Det öppnar för godtycke. Sedan 2016 har IVO i praktiken lagt ner tillsynen av socialtjänsten. Inofficiellt säger man att det inte är meningsfullt när lagen är luddig. Antagligen är det exakt så. Nu kan man inte säga så officiellt, utan man har ”infört ändrade rutiner”.

Nu tror jag inte att alla korkade och ondskefulla individer samlas på socialtjänsten. Så enkelt är det inte. Det finns många bra människor där som vill väl och som gör ett gott jobb. Enligt min mening är schabblet och maktmissbruket den praktiska konsekvensen av ett system med en bristande kompetens hos en del handläggare, en stark koncentration av makten till handläggaren, en luddig socialtjänstlag och sedan en icke fungerande tillsyn av hela klabbet.

Hur skall man då som förälder skydda sig mot en schabblande socialtjänst? Bra fråga. Ett alternativ är att flytta  utomlands. Ett annat är att aldrig skaffa barn. Min dotter, som nu är 16 år, väljer bägge. Hon vågar inte ta den risken man tar som förälder i Sverige.

Om skribenten
author
Lars Celander Förälder.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Socialtjänsten brister när det gäller vårdnadstvister och omhändertagande av barn. Socialtjänstlagen är luddig och personalen har inte rätt kunskaper och viktiga beslut tas utifrån tyckande.

Summering
Omhändertagande

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.