Annons:
Paketuthämtning

Jan Olsson: Ökad säkerhet medför färre bedragna medborgare

Publicerad: 2015-12-09

Expediten uppträdde föredömligt ur ett brottsbekämpande perspektiv. Högre säkerhet medför ofta mer krångel, med det medför även att färre medborgare drabbas av brott, då är det värt det.

Svar till Pelle Forsberg

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Paketuthämtning". Till huvudinlägget

6378 personer har röstat
Håller med Pelle Forsberg

Med risk att irritera 78% av åsikterna på artikeln måste jag ändå anse att personalen på utlämningsstället uppträdde föredömligt. Identifieringen av personen som hämtar ut beställda paket på utlämningsställena är A och O i brottsbekämpningen mot bedrägerier där varor beställts i annans namn. Bara under 2014 anmäldes ca 70.000 stycken så kallade identitetsbedrägerier och de flesta av dem utgjordes av just beställningar över internet med hjälp av andras personuppgifter. När bedragarna ska hämta ut dessa bedrägligt beställda varor så görs det med hjälp av förfalskade ID-handlingar.

I många år har personalen på utlämningsställena beskyllts för att inte kontrollera ID-handlingarna tillräckligt väl och att det är därför brotten kan ske, men så är inte fallet, enligt min mening. De förfalskade ID-handlingarna är så pass bra gjorda att jag ibland inte kan se om ID-handlingen är äkta eller falsk och då kan man ju inte gärna begära det av expediten heller. Speciellt som de arbetar i stressande miljö med många kunder i kö.

Annons:

När förfalskningarna upprättas letar förfalskarna upp namn- och personuppgifter på offret bland annat via internet. Det är då inte helt ovanligt att de använder “fel” förnamn ex. Jan-Janne, Per-Pelle. Med detta i baktanke gjorde personalen rätt i att neka paketutlämning i aktuellt tillfälle även om jag naturligtvis tycker det blev tråkigt för den drabbade personen.

Jag skulle själv för en tid sedan hämta ut ett paket på ICA Värmdö men hade endast min polislegitimation med mig då den andra ID-handlingen låg kvar hemma. Expediten sa då till mig att polislegitimationen inte dög eftersom den inte var SIS märkt. Först blir jag lite ställd (manlig stolthet?) men efter ett tag väldigt glad över deras noggrannhet. Det var bara till att åka hem efter rätt ID-handling, men det hade jag inga problem med.

Om skribenten
author
Jan Olsson Jan Olsson Förundersökningsledare Polisens Nationella Bedrägericenter Brinner för att färre ska drabbas av bedrägeribrott
Summering
Paketuthämtning

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.