Annons:
Grupptänkande

Ulf Bäcklund: Sluta leta syndabockar – skapa istället säkra arbetssätt

Publicerad: 2017-05-18

När rättsskandaler och annat rullas upp i medierna är det lätt att peka ut en syndabock. Vi måste istället börja se till helheten till att sådana här situationer uppstår.

1257 personer har röstat
Håller med Ulf Bäcklund
0
Personer har svarat på artikeln

Jag läser i DN (13/5) om skandaler inom rättsväsendet som utspelats för knappt 20 år tillbaks i tiden. Syndabockar har sedan en tid hängts ut och hudflängts i de flesta medier, framför allt i granskningen av den så kallade Kevinutredningen.

Med dagens mått mätt är insatserna svåra att försvara, men tillkortakommandena har varit en del i en misslyckad process som kan beskrivas som grupptänkande. En av de skyddsmekanismer som kunde ha lett till en annan handläggning av ärendet är ett ledarskap präglat av respekt för det tiotal kompetenser som måste vara representerade för framgång.

Reaktionerna kan inte få stanna vid att hänga ut syndabockar, helheten måste granskas. Hur kunde denna situation uppstå? Vilket ansvar vilar på det ledarskap som Arvikapolisen måste ha varit en del av? Har vi bättre skyddsmekanismer i dag?

Ledarskapsproblem finns också i övrig offentlig verksamhet som undervisning, rättsväsende, vård och omsorg. Inom mitt eget intresseområde, vård och patientsäkerhet, ägnas fortfarande mer energi åt att leta syndabockar än att skapa säkra arbetssätt. Men i själva verket ruvar vården på en dold skatt av begångna misstag som inte tas tillvara som lärdomar i förbättringsarbeten.

Annons:

I lördagens DN finns dock även exempel på ett mer framgångsrikt arbetssätt, nollvisionen inom trafiken. Visserligen finns en tröskel, att ta sig förbi den bokstavliga tolkningen. Poängen är inte att man tror sig kunna uppnå målet, poängen är att bilföraren inte ska utses till syndabock. Man har övergivit en av de första trafikreglerna från bilismens barndom, förbudet för bilister att krocka. Trafikproblemen analyseras på ett brett sätt med lösningsförslag baserade på kunskaper om mekanismerna bakom olyckor, människans felhandlingar.

Bidragande till framgångarna är säkerligen tidigare säkerhetsdirektören Claes Tingvalls intresse för sociologi. De mest fördjupade kunskaperna om hur vi människor fungerar torde finnas hos människovetare som sociologer. Många goda exempel på framgångsrika verksamheter finns där medkänsla är organisationens kärnvärde.

Detta hindrar dock inte att många organisationerna, med konkurrens som kärnvärde, i dag är auktoritärt toppstyrda av individer ofta utbildade vid ekonomismens prestigeuniversitet. I dessa organisationer är det ofta viktigare vem man är, än vilka kunskaper man försöker framföra. Därför tar det ofta någon generation innan korrekta uppgifter kommer upp på bordet.

Om skribenten
author
Ulf Bäcklund Överläkare.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

När rättsskandaler och annat rullas upp i medierna är det lätt att peka ut en syndabock. Vi måste istället börja se till helheten till att sådana här situationer uppstår.

Summering
Grupptänkande

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.