Annons:
Våld mot kvinnor

Amanda Soltanian: Sluta lär tjejer att vara rädda

Publicerad: 2017-11-29

I kölvattnet av Harvey Weinstein-skandalen och #MeToo som spridit sig som en löpeld världen över: Det är dags att sluta lära tjejer att vara rädda och anpassa sina liv och istället rikta fokus på förövarna.

1654 personer har röstat
Håller med Amanda Soltanian
0
Personer har svarat på artikeln

Trosor som inte går att dra av, slidskydd med taggar och smycken med GPS-koordinatorer. Alla är dem uppfinningar som ska verka för att stoppa våldtäkter, men i praktiken spär de på kvinnors rädsla och uppmanar dem att anpassa sina liv istället för att rikta fokus på förövarna.

I egenskap av att vara kvinna får man från barnsben lära sig att vara rädd för män – men inte vilka män som helst.

När jag började lågstadiet berättade vuxna för mig att jag skulle vara vaksam för främmande, äldre män som skulle försöka röva bort mig under min korta promenad till och från skolan. Resultatet kom att bli en ständig rädsla och misstänksamhet gentemot mina medmänniskor.

När jag och min syster så småningom började högstadiet uppmanade vår pappa oss att gå en kurs i feministiskt självförsvar. Jag förstod att han menade väl, men kunde inte låta min frustration passera obemärkt. Varför skulle vi behöva försvara oss och mot vem?

Annons:

Väl på gymnasiet startade ett gäng tjejer ett UF-företag med affärsidén att sälja överfallslarm. Målgruppen? Unga tjejer vars största rädsla blivit att bli offer för våldtäkt påväg hem från krogen?

I dag är jag 18 år och myndig, men får fortfarande lära mig att vara rädd och försiktig.

Jag lär mig att vara rädd för att gå hem ensam en sen fredagskväll, bli överfallen av en galen främling på en mörk bakgata eller ta en löprunda i skogen och bli våldtagen. Jag lär mig inte att vara rädd för sexuella trakasserier och övergrepp i skolan, på jobbet eller i nära relationer.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker 80 procent av det dödliga våldet mot kvinnor i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. Det är en större andel än för dödligt våld generellt. Genomgången av anmälningarna av dödligt våld 1990-2005 visar dessutom att de kvinnliga offren i 84 procent av fallen kände gärningsmannen. Om man bortser från de fall där gärningsmannen förblivit okänd, och uppgift om relationen därmed saknas, stiger andelen till 94 procent av fallen.

Statistik visar att en överväldigande majoritet av mäns våld mot kvinnor utförs i nära relationer, ändå tycks samhället blunda för faktumet att kvinnor löper större risk att bli utsatta för sexuellt våld av personer de känner eller har relationer med. Varför? Är tanken att våra manliga partners, chefer, vänner, kollegor eller lärare skulle var lika benägna att utföra sexuella trakasserier som den, kanske rent av påhittade, ”äldre främmande mannen” så skrämmande att vi vägrar se problemet med öppna ögon?

Istället för att fostra tjejer att vara rädda och anpassa sina liv efter saker som saknar verklighetsförankring, borde vi se till att lära killar att kvinnors kroppar inte är allmän egendom utan något som tillhör och ägs av dem själva. Kroppar som är ingens att trakassera, förgripa eller bruka sexuellt våld på.

Om skribenten
author
Amanda Soltanian Inlägget är skrivet av Amanda Soltanian, 18 år. Gymnasiestuderande elev på ett samhällsvetenskapligt program med internationell profil.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

I kölvattnet av Harvey Weinstein-skandalen och #MeToo som spridit sig som en löpeld världen över: Det är dags att sluta lära tjejer att vara rädda och anpassa sina liv och istället rikta fokus på förövarna.

Summering
Våld mot kvinnor

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.