Annons:
Jämställdhet

Elsa Magnuson: Mitt barnbarn vill inte leka med pojkar – de retas för mycket

Publicerad: 2018-01-04

Tre mammor skriver om att de tycker att flickor inte bara borde bjuda andra flickor när de har kalas, utan också pojkar. Det låter trevligt, men jag tycker att det är ett önsketänkande.

Svar till Güzel, Husmark & Vernby

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Jämställdhet". Till huvudinlägget

Tre mammor skriver om att de tycker att flickor inte bara borde bjuda andra flickor när de har kalas, utan också pojkar. Det låter trevligt, men jag tycker att det är ett önsketänkande. I dag förklarade mitt åttaåriga barnbarn Linnea varför hon nästan bara leker med flickor: för att pojkarna bråkar och retas så mycket.
När jag gick i Enskede folkskola på 1950-talet blev jag så retad av pojkarna – det som i dag kallas för mobbning – att min mamma föreslog att jag skulle söka till en flickskola.
Jag gick i Sofia flickskola i fem år innan jag började i gymnasiet, och det var mina absolut bästa skolår. Inga killar som bråkade och retades, och en otroligt fin gemenskap mellan oss flickor, där ingen lämnades utanför. Men jag gick den allra sista årskullen innan flickskolan lades ner för att den ansågs som alltför gammaldags.
Visst är det en bra idé att flickor och pojkar ska kunna göra det mesta tillsammans, men tyvärr, verkligheten är inte som idealsamhället, där pojkar och flickor och kvinnor och män är helt och hållet jämställda och där pojkarna visar all respekt för sina kvinnliga kamrater. Och därför tycker jag att barnen måste få bestämma själva vilka gäster de vill bjuda när de har kalas, samtidigt som vi fortsätter att kämpa för jämställdhet och rättvisa.
Om skribenten
author
Elsa Magnuson Elsa Magnuson, mamma, farmor
Summering
Jämställdhet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.