Annons:
Samvetsfrihet

Lennart Berggren: Människa – men ändå inte

Publicerad: 2017-06-21

Om alla i sin yrkesutövning hade laglig möjlighet att vägra utföra uppgifter med tanke på vad som hypotetiskt skulle kunna hända i framtiden och som de då skulle kunna ha dåligt samvete över, skulle det bli en ohanterlig situation.

Svar till Joakim Bergman

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Samvetsfrihet". Till huvudinlägget

14436 personer har röstat
Håller inte med Joakim Bergman

Självklart borde de flesta få dåligt samvete av att beröva en annan människa sitt liv. Joakim Bergman menar att det är grunden till att barnmorskor ska kunna vägra utföra aborter.  Men resonemanget har brister.

Ett foster i tidigt stadium är något som i slutändan långt efter födseln blir en människa kapabel att tänka, uppleva kärlek, ingå i en gemenskap och bidra till samhället, javisst. Men ett foster i ett tidigt stadium är ingen sådan människa, och det är mot den varelsen eller organismen som aborten sker, inte mot en fullt utvecklad människa.

Med Bergmans resonemang är ju alla aborter ett avslutande av ett mänskligt liv och borde i sådana fall förbjudas. Om alla i sin yrkesutövning hade laglig möjlighet att vägra utföra uppgifter med tanke på vad som hypotetiskt skulle kunna hända i framtiden och som de då skulle kunna ha dåligt samvete över, skulle det bli en ohanterlig situation.

Annons:
Om skribenten
author
Lennart Berggren frilansjournalist
Summering
Samvetsfrihet

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.