Annons:
Vårdköerna

Lars G Krantz: Olidligt att få vänta så länge på cancervård

Publicerad: 2017-05-15

Patienter som har drabbats av prostatacancer får vänta olidligt länge på behandling. Vården måste införa prostatascreening – och se till att korta köerna för de som redan är drabbade.

2153 personer har röstat
Håller med Lars G Krantz
2
Personer har svarat på artikeln

Du har en allvarlig cancer, men tyvärr har vi inte resurser att hjälpa dig nu. Ställ dig sist i vårdkön så får vi se. Det är inte ordagrant det besked man får i samband med prostatacancerdiagnosen, men innebörden är densamma.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och skördar 2 400 liv varje år, betydligt fler än till exempel bröstcancer. Det är en lömsk cancer som ofta inte känns eller märks förrän det är försent. Numera finns det helt tillförlitliga metoder att hitta cancern, skild från den mer osäkra PSA-metoden. Tidig diagnos ger mycket goda chanser att bli helt fri från cancern efter genomgången behandling. Man undrar hur många tusen män sjukvårdspolitikerna vill låta dö i onödan innan man inför allmän prostatascreening för riskgruppen, liknande mammografin?

Prostatacancerpatienten genomgår en lång utdragen psykisk tortyr. Som bröstcancerpatient är tiden mellan diagnos och behandling 1 månad vilket är bra, medan prostatacancerpatienten får vänta 7 månader. Det är drygt 200 dagar av hopp, förtvivlan, depression och ångest för den drabbade och hans nära anhöriga.

Annons:

Bakgrunden är delvis den kris som sjukvården genomgår främst kännetecknad av den stora bristen på sjuksköterskor. Denna tappra och duktiga skara får slita som djur för en alldeles för låg lön. Det finns bara ett sätt att rätta till detta nämligen en kraftig höjning av lönenivån med minst 15 procent. Det skulle få fler sjuksköterskor i arbete samt avsevärt öka intresset för sjuksköterskeutbildningen. Det blir dyrt men alternativet är en parallell privat sjukvård frikopplad från den offentliga och finansierad via skyhöga försäkringar eller saftiga fakturor för operationer. Samtidigt finns risken att denna privata sjukvård utarmar den offentliga genom att dra till sig de bästa specialisterna, kirurgerna och annan duktig personal. Vi får en a- och b-sjukvård där vi som inte är stenrika får hålla till godo med en sämre sjukvård.

Min situation är säkert inte unik. Jag fick mitt besked i oktober förra året och det enda jag vet är att jag har en allvarlig cancer som måste behandlas. Hur aggressiv cancern är vet ingen än. Nu sitter jag och väntar i ett depressivt, dödsångestfyllt tillstånd med ett vagt löfte om ytterligare en provtagning innan sommaren. Jag när en ödmjuk förhoppning att min cancer, på grund av den orimliga tidsutdräkten, inte har spritt sig. Hur ska det gå? Den som lever får se.

Om skribenten
author
Lars G Krantz Cancerdrabbad, boende i Huddinge.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Patienter som har drabbats av prostatacancer får vänta olidligt länge på behandling. Vården måste införa prostatascreening – och se till att korta köerna för de som redan är drabbade.

Summering
Vårdköerna

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.