Annons:
Sjukhusskandalen

Göran Hansson: Inriktningen på Nya Karolinska gagnar inte forskningen

Publicerad: 2018-01-11

Dagens forskning vid KS handlar om de stora folksjukdomarna – cancer, hjärtinfarkt, stroke, ledgångsreumatism, psoriasis, MS, diabetes. När NKS genomförs kommer vi att tappa en stor del av vårt patientunderlag och får svårare att genomföra vår forskning.

Svar till Lars Tocklin

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Sjukhusskandalen". Till huvudinlägget

Lars Tocklin har rätt i att Nya Karolinska (NKS) blivit otroligt kostsamt för skattebetalarna. Han har också rätt i sin beskrivning att NKS är tänkt som ett specialistsjukhus för en liten grupp patienter med avancerade sjukdomar. Framför allt planerar man att NKS ska ta hand om svårt sjuka patienter som kräver högspecialiserad vård. Det gäller till exempel traumafall (stora kroppsskador) där olika kirurgiska specialister, intensivvård med mera krävs. Merparten av dagens KS-patienter hänvisas istället till andra sjukhus.

Men det stämmer inte att det är i forskningens intresse som de här förändringarna görs. De kirurgiska tekniker och intensivvårdsresurser som NKS fokuseras kring forskades huvudsakligen fram för flera decennier sedan. Dagens forskning vid KS handlar istället om de stora folksjukdomarna – cancer, hjärtinfarkt, stroke, ledgångsreumatism, psoriasis, MS, diabetes. När NKS genomförs tappar vi en stor del av vårt patientunderlag och får svårare att genomföra vår forskning. ”Nya Karolinska slår undan benen på klinisk forskning” skrev jag och sju andra KS-professorer på DN Debatt för sex år sedan (22/2 2012). Merparten av de problem vi beskrev kvarstår tyvärr i dag.

Annons:

Även för utbildningen är NKS ett problem. Det blir svårt att utbilda läkare och sjuksköterskor på ett sjukhus med så smal inriktning, de behöver se patienter med vanliga sjukdomar. Karolinska Institutets ledning har påpekat detta för landstinget.

I fallet NKS, som så ofta, har sjukvården, forskningen och skattebetalarna gemensamma intressen. NKS behöver utvidgas, ta hand om fler patienter, och få en riktig akutmottagning.

Om skribenten
author
Göran Hansson Professor, Institutionen för medicin, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset i Solna
Summering
Sjukhusskandalen

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.