Annons:
Arbetsmiljö

Andreas Kjörling: Det är en konst att skita i jobbet

Publicerad: 2017-04-18

Hållbart arbete genom att vara organiserad och skynda långsamt är vår tids största utmaning. Utbrändhet är idag den största enskilda orsaken till långtidssjukskrivning. Trots det finns inget annat botemedel än återhämtning. En process som kan ta allt mellan ett par månader och flera år.

Svar till Rebecca Watts

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Arbetsmiljö". Till huvudinlägget

3941 personer har röstat
Håller med Rebecca Watts

Insiktsfullt och träffsäkert av Rebecca Watts. En ung människas tro på individens värde gjuter hopp till en tid där utbrändhet är största enskilda orsaken till långtidssjukskrivning. Att behålla strukturen i jobb och vardag med balans mellan mjuka och hårda värden är vår tids största utmaning. Sedan digitaliseringens inträde i våra liv har både informationsflödet och arbetstempot ökat till en nivå vi knappt kunde drömma om för bara trettio år sedan.

Neuroforskningen har kunnat påvisa att vår hjärna klarar av att processa motsvarande 120 bit information per sekund. Uppmärksamt lyssnande på någon som pratar kräver hälften av dem, alltså 60 bit/sek [1]. Att då tro att vi kan klara av att göra massor av saker samtidigt ter sig med den insikten nästan löjeväckande. Trots det är det många som rusar på i blindo med sociala medier, möten, epost och snabbmeddelanden parallellt med sociala om än trevliga krav som barn, familj och vänner innebär. Vikten av struktur i form av ordning och prioriteringar har därför aldrig varit större än den är idag. Ingen kommer någonsin att säga tack för att du brände ut dig.

Annons:

En genomgång av ett fyrtiotal olika rapporter som handlar om olika rehabiliteringsstrategier för lättare psykisk ohälsa, som till stor del omfattas av stressrelaterad ohälsa, visar att påfallande få har någon effekt över huvud taget av den utprövade rehabiliteringen[2]. Många av de jag de utbrända människor jag intervjuat vittnar om att det i första hand handlar om att acceptera utbrändheten och komma till insikt att en förändring måste ske. För att bli bättre och så småningom frisk måste vanor brytas och bytas mot nya. Både kropp och själ behöver få vila, näring, kraft och tid för återhämtning. Det är en långsam process som sägs ta lika lång tid som som själva utbränningen tog. Det vill säga om kroppen har varit utsatt för ett hög ansträngning av olika anledningar under flera års tid och sedan kraschar kommer det att ta lika lång tid för ett fullständigt tillfrisknande.

Genom att sprida kunskap om hur vår kropp påverkas av stress och hur vi bäst undviker den tror jag att alla, inte bara kan orka både mer och längre utan också bli lyckligare. En god vän sa en gång till mig: Det är din kropp, inte en hyrbil!  Det går inte att lämna tillbaka den när den är trasig. Därför måste varje människa tänka efter före och arbeta både långsiktigt och preventivt för att inte gå in i den ökända väggen. Likaså borde det ligga i varje arbetsgivares intresse att värna ett hållbart arbete då personalen är en av de största investeringarna för företagen.

[1] The Organized Mind, Daniel Levitin, Penguin Books 2015

[2] Lättare psykisk ohälsa I, M Åsberg, Å Nygren, G Andersson, B Bernspång, M Eklund, T Grape, et al. Rehabiliteringsrådets slutbetänkande. SOU 2011: 15, Å Nygren, B Ljunghall, B Bernspång, K Borg, R Henriksson , I Jensen, et al.

Om skribenten
author
Andreas Kjörling Prisbelönt författare & sommelier. Aktuell med sin femtonde bok "Det är en konst att skita i jobbet" och föreläsningar om hållbart arbete.
Summering
Arbetsmiljö

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.