Annons:
Arbetsmiljö

Erik Dahlén: Bötfälla företag riskerar att bli en dyr och dålig lösning

Publicerad: 2017-04-18

Att tvinga företag att betala böter när anställda bränner ut sig riskerar bli ett väldigt dyrt förslag för samhället, där vissa lär få det svårare att få jobb och färre företag vågar satsa på nyanställda.

Svar till Rebecca Watts

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Arbetsmiljö". Till huvudinlägget

3941 personer har röstat
Håller med Rebecca Watts

Jaime Lorca, du skriver att bötfälla företag som bränner ut anställda vore en lösning för att få arbetsgivare att inte bränna ut sina anställda. Ditt förslag riskerar att få en lång rad oönskade effekter, som förmodligen inte kommer hjälpa någon.

Den första och troligen sämsta effekten är att det kommer göra det ännu svårare för personer som tidigare varit utbrända att komma tillbaka till arbetsmarknaden då ingen ny arbetsgivare kommer att våga anställa dem. Troligen kommer många företag inte längre våga anställa personer i riskzonen för att inte riskera att få böter, så de personer som är i riskzonen och redan tidigare bränt ut sig kommer få mycket svårt att få nya jobb, vilket kan vara precis vad de behöver.

Många som bränner ut sig gör det även på grund av andra omständigheter än jobbet. Man är kanske engagerad i någon typ av förening eller dylikt, som kan bidra till att man bränner ut sig. Ska det då lasta företagaren? Det lär ju göra att företagare kommer bli oroliga för vilka de anställer och vilken fritid de anställda har. Jag vet inte vad du tycker, men jag anser att arbetsgivaren inte borde lägga sig i vad enskilda medarbetare gör på sin fritid.

Annons:

Det är redan dyrt och krångligt att anställa någon i Sverige, att göra det ännu dyrare och riskablare för arbetsgivare tror inte jag är lösningen för att skapa arbete åt alla. I dag växer många nya jobb till bland landets småföretagare, och för dem riskerar dessa böter bli ännu en sak som gör att de överväger att inte nyanställa, för att gå från en till två eller två till tre anställde på ett företag så är varje ny anställning en enorm risk. Med ditt förslag riskerar denna risken bli ännu högre.

Så summan av ditt förslag lär bli att färre företag anställer och att de som är i riskzonen eller redan har bränt ut sig en gång inte ges möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Bägge dessa följder lär bli ökade samhällskostnader långt över de bötesbelopp man lär dra in, vilket gör att förslaget förmodligen lär gå med förlust snarare än vinst för samhället.

Om skribenten
author
Erik Dahlén Som kommunpolitiskt aktiv stör det mig när styrande inte tar långsiktiga och kloka beslut. Jag är förtroendevald i Lund för centerpartiet, där jag brinner för frågor om ekonomi och natur.
Summering
Arbetsmiljö

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.