Annons:
Trump-terminologi

Felix Hultin: M-kampanjen om ”go-zones” är osmaklig

Publicerad: 2018-02-08

Att använda sig av Trump och den amerikanska högerns terminologi, visar hur långt man är villig att gå för vinna röster.

Sedan några veckor tillbaka har Moderaterna i Stockholms stad deklarerat i en affischkampanj att det bara ska finnas ”go-zones i Stockholm”. Man måste inte vara en diskursanalytiker för att förstå undertexten: Det finns ”no-go-zones” i Stockholm.

Begreppet ”no-go-zone” kommer direkt från den amerikanska högerkonservativa propagandan à la Trump. Det var år 2015 som tv-kanalen Fox News, då ledd av Roger Ailes, fick skarp kritik för att ha betecknat förorter i europeiska storstäder som Paris och Birmingham som ”no-go-zones”, där oordningen skulle ha varit så stor att icke-muslimer och poliser inte kunde beträda dessa områden.

Begreppet ”no-go-zone” syftade ursprungligen till områden i krigszoner där lokala myndigheter har förlorat kontrollen. Moderaterna i Stockholm anser alltså att förorter, exempelvis Rinkeby och Tensta, i deras egen stad är ockuperade zoner. Egentligen ska ingen behöva förklara varför ett sådant påstående inte bara är sårande och djupt förolämpande mot dessa områdens invånare, men också totalt falskt.

Annons:

Finns det områden som är socialt utsatta och där brottsligheten är högre? Ja, det är det ingen som ifrågasätter. Det råder också konsensus om att de brott som sker i dessa förorter eller i andra områden inte kan tolereras utan måste förhindras och bestraffas. Men att likställa dessa förorter med en stridszon som lokala krigsherrar styr är bortom smaklöst. Att dessutom använda sig av Trump och den amerikanska högerns terminologi, visar bara på hur långt Moderaterna är villiga att gå för att vinna röster. Och tro inget annat, mediekonsulterna och politikerna bakom denna kampanj är fullt medvetna om varifrån begreppet (no) go-zones härstammar och i vilken kontext det har använts.

År 2015 när den så kallade ”terrorexperten” Steven Emerson på Fox News kallade den engelska staden Birmingham för en ”no-go-zone”, svarade David Cameron rätteligen att han “var en komplett idiot”. Det är ett tecken på en sorglig utveckling av Sveriges politiska diskurs när den konservative David Cameron visar större ryggrad än Sveriges näst största parti.

Om skribenten
author
Felix Hultin Felix Hultin, magister i lingvistik med inriktning i datorlingvistik på Stockholm universitet, jobbar som programmerare i Stockholm.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Att använda sig av Trump och den amerikanska högerns terminologi, visar hur långt man är villig att gå för vinna röster.

eller
Summering
Trump-terminologi

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.