Annons:
Sovmorgnar

Carl Brännström: Tonåringar är inte miniatyrer av vuxna

Publicerad: 2018-01-10

Studien utförd av University of Minnesota som Johan Orre hänvisar till förklarar hur kroppen under puberteten ställer om sig till att vara vaken tills senare på dygnet. Att “tipsa” alla Sveriges ungdomar att de ska anstränga sig för att motarbeta sina kroppar som håller på att utvecklas och gå och lägga sig tidigare är inte hjälpsamt – I värsta fall är det missvisande och skadligt.

Svar till Johan Orre

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Sovmorgnar". Till huvudinlägget

2580 personer har röstat
Håller med Johan Orre

Även om man menar väl när man säger att man vill förbereda ungdomen för arbetslivet redan i skolan så har man fått problemet om bakfoten. Barn och unga fungerar inte som vuxna gör i massor av avseenden och att låtsas som annat är att göra dem en enorm otjänst. Tänk till exempel bara på saker som alkoholtolerans eller bedömningsförmåga; förutom det omdiskuterade sömnbehovet.

Studien utförd av University of Minnesota som Johan Orre hänvisar till förklarar hur kroppen under puberteten ställer om sig till att vara vaken tills senare på dygnet. Melatonin, hormonet hjärnan producerar som får oss att sova, utsöndras senare på dygnet hos barn som håller på att bli tonåringar. Resultatet blir att tonåringar enligt kroppens instruktioner håller sig vakna till senare och sover längre.

Annons:

Att försöka anpassa människans biologiska rytmer som i stort sett har fungerat likadant i otaliga generationer efter ett traditionellt och helt godtyckligt schema där man börjar kl. 08:00 alla dagar för att efterlikna arbetslivet är häpnadsväckande.

Frågan om sovmorgnar i skolan spårar lätt ur i fördomar om lättja och slapphet hos ungdomar. Men man kan undra om det på ett grundligt plan inte handlar om att efterkommande generationer ska behöva genomlida samma pina som man själv gjort. Att behöva släpa sig upp ur sängen är en riktig plåga, speciellt när kroppen desperat vill att man ska sova en timme till…

Om skribenten
author
Carl Brännström Föredetta gymnasieelev som gick hem och lade sig efter att skolan slutat 15:00.
Summering
Sovmorgnar

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.