Annons:
Hemundervisning

Erika Larsson: Vem tar på sig ansvaret för en misslyckad hemundervisning?

Publicerad: 2017-04-25

Läraryrket är bland de viktigare yrkena vi har i samhället. Att öppna upp för hemundervisning innebär att vi äventyrar med barns framtid och rätten till utbildning.

Svar till Ann Andersson

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Hemundervisning". Till huvudinlägget

12855 personer har röstat
Håller inte med Ann Andersson

”Jag känner mitt barn bäst”, så resonerar många föräldrar och som förälder bär du det största ansvaret för ditt barn. Men även samhället har ett ansvar för ditt barn – nämligen att se till att barnet ges den utbildning den har rätt till.

Att undervisa kräver inte en utbildning, men för att sätta ett betyg krävs att du har genomgått en lärarutbildning och erhållit legitimation. Att undervisa i skolan betyder att du som lärare arbetar utifrån skolverkets kunskapskrav, kursplaner och skolans värdegrund. Det kan tyckas låta enkelt och att det inte krävs någon vidareutbildning för detta. Men faktum är att det krävs upp till fem år för att bli legitimerad lärare (beroende på nivå) – alltså inget du lyckas bli över en natt. Vi ska inte ta ifrån lärarna sitt yrke och vikten av deras legitimation, för att vi som föräldrar vet vad som är bäst för våra barn.

Annons:

Att öppna upp möjligheterna för hemundervisning innebär ju också att alla föräldrar har rätt till det, oavsett förutsättningar och bakgrund. Vad gör vi när vem som helst kan undervisa sina barn? Kan vi fortfarande garantera att alla får likvärdig utbildning? Vem tar på sig ansvaret för misslyckade hemundervisningar? Med hemundervisning har samhället avsagt sig ansvaret att förse barn med likvärdig utbildning. Det krävs mer än bara allmänbildning för att förse elever med kunskap. En skolgång är en praktisk förberedelse inför resten av livet och en tillgång för våra kunskapstörstande barn. Det är något som alla barn har rätt till och något vi aldrig bör ta ifrån dem.

Om skribenten
author
Erika Larsson Kommunikatör med erfarenhet av läraryrket.
Summering
Hemundervisning

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.