Annons:
Hemundervisning

Ann Andersson: Låt oss som vill få undervisa våra barn hemma

Publicerad: 2017-04-24

Hemundervisning bör vara ett val. Det kanske inte är rätt för alla, men det är rätt för många. Låt föräldrar och barn fatta de beslut som är bäst för dem.

12855 personer har röstat
Håller inte med Ann Andersson
9
Personer har svarat på artikeln

Alla lär sig saker på olika sätt. Mest sannolikt är det som är bäst för barn ett är inte samma sak som är bäst för barn två. Vem är de som ska bestämma vad som är bäst för barnet om inte barnet självt? Föräldrarna?

Jag som förälder känner att ingen vet vad mitt barn behöver mest mer än jag själv. Han pratar mest öppet med mig. Delar sina känslor och tankar mer med mig än någon annan. Jag vet hur han fungerar. Jag vet hur han tänker när han ställs inför ett problem eller en utmaning.

Jag vill kunna få chansen att hjälpa mitt barn utveckla sina kunskaper och lära sig av egna erfarenheter. Jag, som många andra, vill inte att mitt barn ska känna tvång att sitta vid en skolbänk hela dagarna och lyssna på lärarna. De är inte så han lär sig bäst.

Istället för att se siffror på en tavla kan jag lära honom matematik genom att hjälpa honom sätta ihop en budget och sedan hantera familjens pengar.
Istället för att titta på bilder på olika djur och växter så kan jag ta med honom ut i skogen där han kan se och ta på allt. Istället för att sitta och titta på en karta på Sverige kan jag åka med honom runt om i landet på utflykter och roadtrips tillsammans med andra hemundervisande familjer. Att lära sig språk genom att diskutera och debattera med andra människor i samhället. Det är den utbildningen mitt barn behöver. Varför måste jag lämna allt och flytta till ett annat land för att kunna ges den möjligheten?

Politikerna känner inte mitt barn. De vet inte vad som är bäst för mitt barn och de borde inte få fatta beslut åt mitt barn eller mig.

Jag ber inte om bidrag för att hemskola mitt barn – bara friheten att ge mitt honom det som känns absolut bäst.

Annons:

Men av något konstig anledning har politikerna bestämt att jag får inte göra det. Jag kan följa ämnesplan eller läroplan och mitt barn kan göra prov för att visa att vårt sätt också fungerar.

Ge alla en chans. Alla barn lär sig olika. De finns inte ett sätt som är rätt för alla. Låt oss få hemundervisning som ett val i Sverige.

Om skribenten
author
Ann Andersson Jag har själv gått i skolan i två olika länder och har upplevt olika läraprocesser. Jag känner att jag, tillsammans med andra i vår omgivning har möjlighet att ge våra barn en bättre mer anpassad utbildning till vära barn. Och lära dem hur samhället fungerar praktiskt och inte bara teoretiskt. Förbereda dem för livet och inte bara prov.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Hemundervisning bör vara ett val. Det kanske inte är rätt för alla, men det är rätt för många. Låt föräldrar och barn fatta de beslut som är bäst för dem.