Annons:
Flyktingar

Lars Asklund: Låt oss ha småskaliga asylboenden hemma

Publicerad: 2016-03-04

Ungarna är utflugna, gillestugan står ödslig. Det finns många lediga rum runt om i Sverige som skulle kunna användas till det flyktingmottagande som staten inte klarar av. Trots vinsterna med sådana arrangemang ställer Migrationsverket inte upp på lösningen.

7431 personer har röstat
Håller med Lars Asklund
0
Personer har svarat på artikeln

Jag är en helt vanlig svensk som, trots protester från Migrationsverket, tagit hand om ett syriskt flyktingpar. De bodde på en flyktingförläggning innan de flyttade in hos mig. Migrationsverket ville skicka upp dem till Boden, de hotade också med att de flyttade hem till mig var de ute ur systemet och skull hamna på gatan om boendet inte fungerade.

Min mor, mormor och deras bekanta hade finska krigsbarn boende hos sig. Sverige tog emot mängder av flyktingar, mest balter och judar, under kriget. Vid den tiden var vi färre och fattiga jämfört med hur vi har det i dag. Jag minns hur baltiska familjer bodde i gårdshuset med stampat jordgolv; vi delade på utedassen och jag lekte med deras ungar! Alla brydde sig och ställde upp.

Då fanns tillit människor emellan; vi har en lång tradition av gästfrihet i Sverige! I dag är vi är en åldrande befolkning, ensammare än de flesta i världen. Folkhemmet var på många sätt bra, men det lärde oss att staten tar hand om allt. Ingen ska behöva bry sig om någon annan än sig själv.

Annons:

Det tog mig inte heller många telefonsamtal att ordna ett bra boende för två andra flyktingar, som led illa på en av statens förläggningar. Nu bor de hos en kvinna, vars barn flyttat hemifrån. Hon reser mycket i sitt arbete och stortrivs med arrangemanget. De har god middag färdig när hon kommer hem och de passar huset när hon är ute och reser.

Brodern till kvinnan i ”min familj” bodde tidigare på en flyktingförläggning med över 500 unga män i norra Skåne. Han hade varit nere på besök över jul och nyår och jag erbjöd mig att skjutsa upp honom. Det var en förfärlig miljö, dålig mat, kallt och ogästvänligt. Ingen svenskundervisning, ingen fungerade internet, det gick inte att studera på egen hand. Jag bestämde på stående fot att han skulle följa med hem igen. Han blev tårögd av lycka! Nu bor han trångt i en liten gästlägenhet (1,5 rum, wc/dusch) med sin syster och hennes man.

Med mina tre flyktingar besparar jag staten utgifter på runt 40 000 kronor i månaden. Samtidigt finansierar jag skattevägen ensamkommande flyktingbarn på boenden vars enda målsättning tycks vara vinstmaximering. Det har skrutits mycket på Facebook hur man tjänat miljonbelopp på barnen.

Jag får inte ett öre i ersättning. Migrationsverkets svar är att man inte accepterar boenden under 30 rum eftersom man inte kan kontrollera standarden. I mitt fall gäller det vuxna människor, som kan säga ifrån om de blir utnyttjade. Det vågar eller kan inte barnen göra! Men här hinner Migrationsverket ofta inte göra några kontroller alls.

Jag bodde i ett kollektiv under en del av mina studieår. Nu gör jag det plötsligt igen och det är mycket uppfriskande! De städar och tvättar och jag handlar mat, som vi ofta lagar tillsammans. ”Mina” flyktingar talar redan efter par månader hjälpligt svenska vid middagsbordet. De pluggar dag och natt, jag hjälper till med uttalet. Flera i min bostadsrättsförening har engagerat sig. En pensionerad lärare ger dem kvalificerad svenskundervisning. Det finns många fördelar med småskaligt boende.

Ett förslag: Skapa en sajt på nätet, som fungerar ungefär som Airbnb! Där kan man skriva kort om vad man har att erbjuda, var boendet ligger och så vidare. Sedan kan hjälpbehövande skriva på engelska eller med hjälp av tolk och berätta om sig själva. Därefter bör man lämpligen mötas över en kaffe och kontakten är skapad.

Kostnaden bör vara fix till exempel 200 kronor per person och dygn och den betalas ut av invandraren som får 300 kronor per dag om de ordnar eget boende.

Om skribenten
author
Lars Asklund Arkitekt som bor i en bostadsrätt på Gamla Väster i centrala Malmö. I gästlägenheten, som inte är stor, bor tre syriska flyktingar.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Ungarna är utflugna, gillestugan står ödslig. Det finns många lediga rum runt om i Sverige som skulle kunna användas till det flyktingmottagande som staten inte klarar av. Trots vinsterna med sådana arrangemang ställer Migrationsverket inte upp på lösningen.

Summering
Flyktingar

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.