Annons:
Narkotikapolitik

Alex Carlberg: Kriminalisera inte människor i onödan

Publicerad: 2016-12-21

Oetisk, ineffektivt och kontraproduktivt att kriminalisera eget bruk av cannabis.

Svar till Liam Murray

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Narkotikapolitik". Till huvudinlägget

12140 personer har röstat
Håller med Liam Murray

Liam Murrays insändare den 20 december ”Lägg resurserna på annat än att jaga cannabisbrukare” är helt rätt ute.

Kriminaliseringen och därmed också risken för lagföring av ungdomar som någon gång eller också mer ofta röker cannabis är kontraproduktivt. Att som ung hamna i belastningsregistret riskerar att påbörja en utanförskapsresa som i värsta fall leder till ett tungt och förödande missbruk för den unge själv och en tragedi för hanns eller hennes familj.

I dag kräver inte sällan arbetsgivare att en arbetssökande ska ha med sig ett utdrag ur belastningsregistret. Och med en notering om narkotikabrott så är risken stor att det inte blir någon anställning. Och en identitet som en föraktad ”missbrukare” kan ta sin början. I debatten om droger försöker vissa att jämställa en avkriminalisering av cannabisbruk med en allmän legalisering av droger. Det är två helt olika saker.

Annons:

Det finns ingen anledning att i Sverige göra drogerna mer synliga och därmed också mer tillgängliga genom en legalisering. Därmed finns det all anledning att avskaffa en lagstiftning som på ett godtyckligt sätt snedvrider polisen resursanvändning och riskerar helt i onödan kriminalisera stora grupper av människor, inte minst unga.

Om skribenten
author
Alex Carlberg Har arbetar med drogfrågor i över 30 år. Har varit starkt kritisk till den svenska narkotikapolitiken ineffektiva och förtryckande delar "den sk "War on drugs" politiken som allt flera länder nu inser har varit en katastrof. Har också varit med att starta och driva sk sociala företag för människor som vill lämna ett drogberoende. Bor i Stockholm och blev hedersdoktor i Lund 2011
Summering
Narkotikapolitik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.