Annons:
Narkotikapolitik

Lena Larsson: Den restriktiva narkotikapolitiken måste fortsätta

Publicerad: 2016-12-21

Det blåser legaliserings- och liberaliseringsvindar i Sverige idag. Vi har en restriktiv narkotikapolitik i vårt land och det ska vi fortsätta ha. Antagligen skulle siffrorna vara betydligt högre än vad de är idag om en annan politik skulle råda.

Svar till Liam Murray

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Narkotikapolitik". Till huvudinlägget

12140 personer har röstat
Håller med Liam Murray

Liam Murray anser att polisen ska lägga resurserna på annat än att jaga cannabisbrukare.

Det tycker inte jag. Jag är en mamma som för över trettio år sedan förlorade min då 15-åriga dotter till följd av narkotikamissbruk. I sju korta månader missbrukade hon narkotika och hennes ”karriär” inom den branschen började, som de allra flesta som håller på med droger, med cannabis. Alla som missbrukar droger måste inte, som Kersti gjorde, sluta med heroin och ett antal okända piller – men nästan alla som gör det har en gång börjat med cannabis. Den drogen är och har alltid varit den lättaste att få tag i även för en nybörjare, priset är hyfsat bra så är nyfikenheten eller kamrattrycket för stort är det bara att testa för vem som helst som så önskar. Det finns alltid någon som vet någon som säljer.

Sedan mer än trettio år arbetar jag med vägledande samtal och stöd till anhöriga till missbrukare. Det är en ständigt växande grupp människor i vårt samhälle som tvingas uppleva helvetet på jorden och det är många som har samma eller liknande erfarenheter som jag har. För det är precis det vi anhöriga lever med dag efter dag, månad efter månad, år efter år, tjugofyra timmar om dygnet. Om jag frågar dessa anhöriga om de tycker att polisen ska sluta jaga cannabismissbrukare så vet jag att flertalet för att inte säga alla säger nej till förslaget. De som själva varit med om detta, önskar inte ens sin värsta fiende att behöva göra detsamma som de själva upplever just nu. Ständig oro och ångest gör att vi får svårt att sova, svårt att fungera som vanliga människor, svårt att fungera på jobbet eller i familjen. Vi blir helt enkelt sjuka i vårt medberoende.

Annons:

Liam Murray, du hade förmodligen aldrig kommit med ditt förslag om du vetat vad du pratar om. Det är bara att samla poäng från legaliserings- och liberaliseringsförespråkarna som många gånger själva missbrukar cannabis. Ingen enda sunt tänkande människa med en liten gnutta empati kan utan större svårigheter sätta sig in i en anhörigs situation och säger NEJ till ditt förslag. Åtminstone landets alla tonårsföräldrar månde bäva om Murrays förslag skulle bli verklighet.

Om skribenten
author
Lena Larsson Jag är en mamma till en tonårstjej som bland annat missbrukade cannabis och som efter sju korta månader avslutade sitt liv med heroin och okända piller i kroppen. Efter detta har jag i över trettio år arbetat med att stötta och vägleda anhöriga till missbrukare. Är vice förbundsordförande i Riksförbundet AMD, Anhöriga Mot Droger.
Summering
Narkotikapolitik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.