Annons:
Narkotikapolitik

Chris Makoundoul: Avkriminalisera och anställ poliser istället

Publicerad: 2016-12-22

Polisens och statens dogmatiska inställning till cannabis får ödesdigra konsekvenser för samhället. Man låter oskyldiga leva i skräck på grund av resursbrist hellre än att sluta jaga cannabisrökare.

Svar till Liam Murray

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Narkotikapolitik". Till huvudinlägget

12140 personer har röstat
Håller med Liam Murray

De som påstår att avkriminalisering av cannabis inte hjälper polisen i deras resursbrist har inte läst statens egen statistik över narkotikabrottens kostnad för samhället eller polisens sammanställning av narkotikabrott för de senaste åren. I Socialstyrelsens rapport från 2010, ”Kostnader för alkohol och narkotika”, kan man läsa att narkotikabrott kostar samhället 40 miljarder kronor om året. Av det är kostnaden för polisens insatser i narkotikafall 12 miljarder kronor.

Enligt polisens egen sammanställning så är 40 % av narkotikafallen sådana att endast cannabis är involverat. Om man tog bort de målen från polisens dagordning skulle man alltså frigöra 40 % av 12 miljarder, det vill säga, 4,8 miljarder kronor! Det kan jämföras med regeringens och Moderaternas ”satsningar” på polisen vilka är på 1 respektive 2 miljarder kronor, för att öka antalet poliser med 1000 respektive 2000 poliser. Detta är extra kostnader för statskassan. 

Annons:

Om man istället avkriminaliserade cannabis skulle man alltså kunna anställa 4000 poliser, ge alla poliser 3000 kr löneförhöjning och öppna fler polisstationer i förorter och i glesbygden inom nuvarande budget. Men, dogma råder. Polisen jagar hellre självmedicinerande cancersjuka och brännmärker ungdomar än att patrullera gator och torg för att kvinnor och barn ska vara trygga i vardagslivet.

När vi kan släppa våra religiösa sanningar och se verkligheten som den faktiskt ser ut kanske även de svaga och sjuka medborgarna i samhället kan mötas med humanism och medkänsla.

Om skribenten
author
Chris Makoundoul Medlem i Piratpartiet. Samhällsdebattör med Demokratisk Kapitalism och samhällsstruktur som huvudintresse.
Summering
Narkotikapolitik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.