Annons:
Narkotikapolitik

Liam Murray: Lägg resurserna på annat än att jaga cannabisbrukare

Publicerad: 2016-12-20

Polisen saknar resurser för att utreda många typer av brott. Mitt förslag är därför att man börjar prioritera – och slutar jaga folk för ringa narkotikabrott.

12140 personer har röstat
Håller med Liam Murray
5
Personer har svarat på artikeln

Den senaste tiden har det skrivits mycket om krisen inom den svenska poliskåren. Polisen verkar ha så lite resurser att de saknar möjlighet att utreda många brott, även allvarliga brott som mord. Här skulle jag vilja komma med ett förslag. Det finns nämligen en enkel åtgärd polisen skulle kunna vidta omedelbart som skulle frigöra massvis med resurser – att nedprioritera ringa narkotikabrott, i synnerhet eget innehav och användning av cannabis för eget bruk.

Grovt förenklat finns det tre kategorier droganvändare: Rekreationsbrukare, medicinska brukare, och folk med en beroendeproblematik.

Så låt oss gå igenom de tre grupperna. Att högprioritera bekämpandet av folk som röker en joint i sitt vardagsrum ibland går emot all sunt förnuft när det finns farliga människor där ute som faktiskt skadar folk. Och ingen blev väl polis för att sätta dit sjuka människor med MS, cancer och nervsmärta som självmedicinerar med cannabis för att lindra sina besvär? Sist har vi de som faktiskt har ett problematiskt bruk. Dessa personer är ett fall för sjukvården, inte polisen.

Annons:

Om polisen vill hjälpa folk som har problem med droger kan de väl skjutsa de personerna till sjukhuset. Varför inte använda de resurserna som i dag läggs på att lagföra cannabisbrukare på att utreda mord och andra våldsbrott?

Det finns goda skäl att ifrågasätta om eget bruk och innehav av droger, i synnerhet cannabis, bör vara kriminellt över huvud taget. I Portugal har den drogrelaterade dödligheten minskat drastiskt sedan innehav och bruk av droger avkriminaliserades 2001. Men så länge dagens lagstiftning finns kvar säger allt sunt förnuft att bruk och innehav av droger för eget bruk, i synnerhet mindre farliga droger som cannabis, bör behandlas som det oviktiga struntbrottet det faktiskt är och hamna långt ner i polisens prioriteringslista.

Om skribenten
author
Liam Murray Drogpolitisk debattör från Malmö.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Polisen saknar resurser för att utreda många typer av brott. Mitt förslag är därför att man börjar prioritera – och slutar jaga folk för ringa narkotikabrott.

Summering
Narkotikapolitik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.