Annons:
Platsförbrukning

Sima Valizadeh: Kunderna ska inte betala för shoppingpåsar

Publicerad: 2017-09-14

Kunderna ska inte betala för plastpåsarna i butikerna. Istället ska handlarna ta sitt ansvar och tillhandahålla miljövänliga kassar.

Plast är ett syntetiskt ämne som har svårt att brytas ner i naturen. Det skadar också många fåglar och däggdjur genom att de fastnar i plasten eller äter av den. På grund av den långa nedbrytningstiden är plast ett växande miljöproblem och att använda färre plastkassar är en positiv åtgärd för att minska risken att plast hamnar i naturen.

För att minska förbrukningen av plastpåsar införde EU en ny lag som erbjuder två alternativ. Antigen vidta åtgärder som ska minska användandet per person eller att man inför förbud mot att erbjuda plastpåsar gratis. Däremot kom inga förbudsåtgärder mot tillverkning av de tjocka plastpåsar som kräver mycket energi, ger mycket avfall på grund av tjockleken och är kluriga att återanvända eftersom de inte passar till så mycket annat än just kläder är kostsamt verkade inte så lönsamt för handlarna.

Att välja att ta betalt för varje plastpåse blir det naturliga valet för handlarna. Dels kan det påverka företagets lönsamhet, och dels kan det stärka företagets anseende och dess varumärke. Kostnaden för tillverkning av en plastpåse (om det inte görs i Kina) ligger vanligen på omkring 35 öre i inköp. Borträknat momsen ger det affären en vinst på omkring 85 öre när kunden betalar 1:50 för påsen. Och inte nog med det –  när en kund köper en plastpåse som är dekorerad med företagets logotyp marknadsför de företaget helt gratis.

Annons:

Jag tror inte förbrukningar av plastpåsar kommer minska om kunderna får betala för dem. Istället måste både konsumenterna och handlarna samarbeta i hållbarhetsfrågor. Det finns visserligen biologiskt nedbrytbara påsar eller miljökassar som är gjorda av råvaror som majs eller sockerrör. Men tillverkning av den typen av plastpåsar är inte kostnadseffektiv för de stora mat- och klädkedjorna. Konstigt nog ser det ut som att de små färgade tunna plastpåsarna som finns i olika butiker och apotek verkar vara helt problemfria för naturen.

Handlaren måste börja ta sitt ansvar på allvar och erbjuda miljövänliga eller återvunna plastpåsar. Och om man fortsätter att ta betalt för kassar bör handlaren skänka överskottet från påsarna till forskning kring miljö och biobaserade plaster.

Om skribenten
author
Sima Valizadeh Filosofidoktor i fysik med beprövad forskning och utvecklingserfarenhet från globalt tillverkande industrier och organisationer. Drivs av att göra skillnad och påverka.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Kunderna ska inte betala för plastpåsarna i butikerna. Istället ska handlarna ta sitt ansvar och tillhandahålla miljövänliga kassar.

eller
Summering
Platsförbrukning

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.